Kljinaku: Počeli ste širiti neprijatelje, ne možemo učutati!

Glavni tužilac specijaliziranih vijeća Jack Smith, u dokumentu koji je poslan haškom pretpretresnom sudiji, naveo je svoje argumente zašto bi Kadri Veselji i dalje trebao ostati u pritvoru i zašto odbrana traži zaštitu u slobodi. U svojim argumentima Smith je takođe spomenuo izjavu vršioca dužnosti predsjedavajućeg organizacije veterana OVK Faton Kljinakua da će ponovo objaviti dokumente Specijalnog suda u slučaju da ih dobiju.

Ova izjava Kljinakua iz organizacije veterana OVK-a, zajedno sa kampanjom “Sloboda ima ime, OVK“, dva su od mnogih argumenata koje je Smith nabrojao, a koji prema njemu povećavaju rizik, u slučaju da Kadri Veseli bude pušten iz pritvora.

Faton Klinaku odgovorio je na ovu izjavu. U objavi na svom Facebook profilu, rekao je da ne možemo šutjeti i “Sloboda ima ime OVK, a zločin ime Srbija”.

Cijeli Klinak post:

Tužilac Smith iz specijaliziranih komora Kosova u Hagu sada je počeo širiti svoje neprijatelje. U slučaju gospodina Veselija, osim što se bavi mnom, bavi se i kampanjom “Sloboda ima ime OVK“.

I mi s tim nemamo nikakve veze, jer ne možemo začepiti usta, a Sloboda ima naziv OVK, a zločin Srbija.

Ali šta on piše u dokumentu Specijalnog suda, u argumentima tužioca za Kljiniku?

“4. juna 2021. godine, Faton Kljinaku, dosadašnji predsjedavajući organizacije veterana OVK-a, organizacije sastavljene od bivših podređenih optuženih sa članstvom od preko 40 hiljada, dao je intervju u kojem je obećao objaviti povjerljive dokumente specijaliziranih vijeća ako im padnu u njihove ruke. Ovo je izvanredno, napominjući da je Klinaku vršilac dužnosti predsjedavajućeg, jer se bivši predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg organizacije veterana OVK-a procesuira u Specijaliziranim vijećima Kosova zbog identičnog ponašanja”, navodi se u dokumentu.

Izvodi iz dokumenta Specijalnog tužilaštva. Smith to vidi kao spremnost “pristalica optuženog (Kadri Veseli) da opstruiraju proces”.

Glavni tužilac Smith također je spomenuo kampanju “Sloboda ima ime, OVK”, koja je, prema njegovim riječima, nedavno odjeknula, jer kaže da je dokazano da Kadri Veseli ima utjecaj na bivše podređene i pristalice.

“Kampanja je bila vrlo glasna posljednjih mjeseci, pokazujući konkretnu i aktivnu mrežu podrške optuženima,” rekao je tužilac Smith u dokumentu.

Smith je nabrojao niz drugih argumenata zašto bi Kadri Veseli trebao biti određen pritvor.

U međuvremenu, spomenuo je posetu Kosovu povodom pogoršanja zdravstvenog stanja oca Kadrija Veselija. Smith je naglasio da treba naglasiti uzorno ponašanje Kadrija Veselija, međutim kaže da ovaj detalj ne mijenja nivo rizika.

Go to TOP