SHËNDETËSIA

Kjo është ajo që i ndodh trupit tuaj kur pini qumësht çdo ditë!

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe nuk është gjithmonë e lehtë të zbulosh nëse ky organ, shumë i rëndësishëm, është në rrezik.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëni gjithçka që mundeni për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes së zemrës.

Ju mund ta arrini këtë duke ndryshuar disa zakone të jetës që mund të rrezikojnë shëndetin tuaj.

Një studim i botuar së fundmi zbuloi se pirja e një gote qumësht çdo ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së zemrës.

Which Milk Is Right for You?

Një studim i botuar në International Journal of Obesity zbuloi se pirja e qumështit në baza ditore është shumë e mirë për zemrën.

Studimi përfshiu rreth dy milion të anketuar nga Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar dhe studiuesit zbuluan se të anketuarit që pinin të paktën një gotë qumësht në ditë kishin një rrezik prej 14 përqind më të ulët të zhvillimit të sëmundjes së zemrës, raporton Best Life .

Përveç kësaj, konsumi i rregullt i qumështit nuk do të rrisë kolesterolin, dhe sipas Klinikës Mayo, kolesteroli i lartë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Por, megjithëse qumështi më parë konsiderohej të kishte një nivel të lartë të kolesterolit të qumështit, një studim i ri tregoi se njerëzit që pinë qumësht rregullisht kanë kolesterol të ulët.

Produktet e tjera të qumështit mund të jenë të mira për zemrën tuaj.

Një studim i vitit 2018 i botuar në The Lancet përfshiu 136,000 të anketuar nga 21 vende për një periudhë nëntë vjeçare dhe u tregua se konsumi ditor i produkteve të qumështit është i mirë për shëndetin e zemrës.

Sipas studimit, më shumë se dy porcione të produkteve të qumështit në ditë shoqërohen me një rrezik 22 për qind më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Për shembull, nëse pini një gotë kos në ditë, rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës është 10 për qind më i ulët.

Departamenti i Bujqësisë i SHBA rekomandon që të rriturit të konsumojnë tre porcione produkte qumështi në ditë.

Mund të jenë tre gota qumësht.

Do të ishte ideale të konsumoni produkte qumështi me pak yndyrë ose ato që kanë një përmbajtje të ulët yndyre, sepse produkte të tilla sigurojnë lëndë ushqyese kryesore pa yndyrë shtesë.

Nëse për ndonjë arsye nuk doni të konsumoni produkte qumështi, ministria deklaron që dieta juaj duhet të jetë e larmishme dhe e pasur me proteina, kalcium, kalium, magnez, vitaminë D dhe vitaminë A.