Gërvalla: Mbështesim Ukrainën, ndonëse ajo nuk e ka njohur Kosovën

Ministrja e Jashtme e Kosovës tha të mërkurën se vendi i saj është i bindur se Rusia duhet ta humbasë luftën në Ukrainë që konflikti të mos përhapet më tej në Evropë.

“Ukraina nuk e ka njohur Republikën e Kosovës si shtet, por ne vërtetë besojmë se e dimë saktësisht se çfarë po kalon Ukraina”, tha ajo në një intervistë për Associated Press.

“Dhe ne e dimë se ka vetëm një zgjidhje, jo vetëm për Ukrainën, por për Evropën”, tha ajo. “Vetëm Rusia mund ta humbasë luftën dhe Ukraina ta fitojë këtë luftë. Përndryshe, Evropa duhet të përgatitet për konflikte të tjera në kontinentin tonë.”

Populli i Kosovës ishte cak i krimeve të luftës dhe mizorive të tjera nga forcat e sigurisë së Serbisë në vitet 1990, një përvojë që e çoi Kosovën të kërkonte pavarësinë.

“Ndërsa Kosova është një shtet i vogël me mundësi shumë modeste për të ndihmuar, ne jemi përpjekur të jemi shumë ndihmues me Ukrainën dhe nuk kemi hezituar të tregojmë mbështetjen dhe simpatinë tonë të pakushtëzuar ndaj popullit dhe shtetit të Ukrainës”, tha Gërvalla-Schwarz për AP.

Përkujtimi i fundit i Moskës që kërcënonte Kosovën erdhi këtë javë kur një kanal rus Telegram bëri thirrje për një sulm të mohimit të shërbimit në faqet e internetit të qeverisë së Kosovës pasi ministri i mbrojtjes i Kosovës njoftoi ndihmën e re ushtarake për Ukrainën në një konferencë në Varshavë të martën.

Gërvalla-Schwarz inauguroi të mërkurën misionin e parë konsullor të Kosovës në Poloni, pjesë e një përpjekjeje për të përmirësuar bashkëpunimin ekonomik dhe kulturor mes dy vendeve. Polonia e njohu shtetësinë e Kosovës në vitin 2008, por të dy vendet nuk vendosën marrëdhënie diplomatike në atë kohë. Për momentin, misioni i Kosovës ka statusin e konsullatës së përgjithshme, por ajo tha se shpreson se mund të jetë një hap për të pasur një ambasadë në Poloni.

Go to TOP