Drama na aerodromu u Tokiju: Bjelorusku olimpijku željeli prisilno poslati kući

Bjeloruska sprinterica Kristina Cimanovskaja (24) kritikovala je trenere nacionalnog tima, nakon čega je Bjeloruski olimpijski komitet prisilno želio poslati iz Tokija kući, ali u tome ih je spriječila policija.

Ona je na aerodromu javno zatražila pomoć od japanske policije jer se nije željela vratiti avionom nazad u domovinu.

Cimanovskaja je također snimila i video u kojem kaže da su treneri došli u njenu sobu i rekli joj da se spakuje.

“Treneri su mi u nedjelju ušli u sobu i rekli da se počnem pakovati. Sve jer sam javno prigovorila odluci da me se uvrsti u štafetu 4×400. Nisam se pripremala za to i nisam je trebala trčati, ali samo zato što u Tokio zbog nedovoljnog broja testova na doping nisu doputovale sve atletičarke”, kazala je Bjeloruskinja, koja je trebala 2. augusta nastupiti u kvalifikacijama utrke na 200 metara.

Fotograf Reutersa je bio svjedok događaja i vidio je da japanska policija stoji uz Bjeloruskinju.

“Molim Međunarodni olimpijski komitet (MOO) za pomoć. Na mene se čini pritisak i silom me žele vratiti u Bjelorusiju, iako nisam pristala na to. Molim MOK da interveniše”, kazala je bjeloruska atletičarka.

Olimpijski komitet Bjelorusije se potom oglasio i naveo je da su treneri odlučili da Cimanovskaju povuku sa Igara poslije saveta ljekara, a zbog njenog psihološkog stanja.

Međunarodni olimpijski komitet je poručio da Cimanovskaja ima pravo na međunarodnu zaštitu, te da može da nastavi da se takmiči na Igrama.

Go to TOP