Crna Gora: U kafiće, diskoteke i na utakmice samo uz potvrdu, preuzimanje i putem interneta

Svi zaposleni u ugostiteljstvu moraju da ispunjavaju jedan od četiri uslova propisana Nacionalnom digitalnom Kovid potvrdom. Vlada je usvojila nove mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, koje će važiti od danas do 20. avgusta. Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, kao i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde:

– da je osoba u cjelosti vakcinisana, ili je primila prvu dozu

– da posjeduje negativan PCR test na Kovid-19, koji nije stariji od 72 sata

– dokaz da je osoba preboljela kovid

– dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati

“Jedan od ovih uslova moraju da posjeduju svi zaposleni u ugostiteljstvu”, rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Za maloljetnike su navedeni uslovi obavezni samo pri ulasku u diskoteke i noćne klubove.

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne kovid potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

“To su događaji poput Bokeške noći, karnevala i slično”, kazao je Galić.

Rekao je da će se održati festivali gdje je moguće sprovesti ono što sadrži kovid potvrda. “Ukoliko neki festival može da ograniči prostor i sprovede provjeru, moći će da se održe, u protivnom ne”.

O Nacionalnoj kovid potvrdi

Svi građani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dvije doze, te potvrde mogu i dalje da koriste, i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte…

“Građani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara”, kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Sekulić je najavio da će, tokom dana ili do ponedjeljka, preuzimanje digitalne potvrde biti omogućeno i preko sajta eZdravlje.

“Na taj način ćemo skratiti put građanima, da neće morati da idu u zdravstvene ustanove, već će potvrdu moći da preuzmu onlajn”, istakao je Sekulić.

Pojasnio je da osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu, mogu biti podvrgnute PCR ili brzom antigenskom testu, kako bi dobili potvrdu.

Mjere od sada donosi Vlada

Sve ključne mjere u borbi protiv koronavirusa, koje su i od ekonomskog značaja, od sada donosiće Vlada Crne Gore, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja može, na predlog IJZCG, može i narediti mjere za zaštitu građana od zarazne bolesti.

“O svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada Crne Gore”, kazala je Slavojka Šuković iz Ministarstva.

U slučaju potrebe će formirati tri Kovid centra

Direktor Doma zdravlja Podgorica i šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacije, Danilo Jokić, najavio je da će od 2. avgusta do kraja septembra stići više od 100.000 Fajzer vakcina, na nedjeljom nivou.

Rekao je da će vakcine biti distriubuirane domovima zdravlja u svim opštinama.

“U slučaju potrebe ćemo zdravstveni sistem organizovati tako da ćemo kovid pacijente usmjeravati u zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa i to – sjever, centar i jug. KCCG će morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj kovid postelja”, kazao je Jokić.

Galić: Inspekcija da nađe razumijevanja za ugostitelje

Na pitanje da li ugostitelji, čiji zaposleni ne ispunjavaju makar jedan od četiri uslova propisana Nacionalnom potvrdom, moraju večeras zatvoriti svoje objekte, pošto mjere stupaju na snagu, Galić je kazao kako se nada da će inspekcija naći razumijevanja i dati vlasnicima ugostiteljskih objekata određeni rok da se prilagode novim mjerama.

Kazao je da nove mjere nisu donijete niotkuda, već da se radi o nečemu što je preporučivano mjesecima i da “svaka preporuka u neko doba prelazi u mjeru.”

Na pitanje zašto mjera ne važi za državne institucije, već samo ugostiteljske objekte, Galić je rekao da su pokušali da utiču na mjesta gdje su masovna okupljanja, pogotovo mladih, jer je analiza posljednjih nedjelja pokazala da su te kategorije najviše pogođene koronavirusom, a da su mladi najmanje vakcinisani.

Galić nije želio da odgovori na pitanje kakva se poruka šalje time što predsjednik Savjeta za borbu protiv Kovida-19, premijer Zdravko Krivokapić, nije vakcinisan i navodno deveti mjesec već ima visok nivo antitijela, već je pozvao građane da se vakcinišu i tako doprinesu svojoj i bezbjednosti drugih.

Go to TOP