SRB-BIH-HR

Britanci optužili trećeg ruskog agenta za trovanje bivšeg špijuna Skripalja

Treći agent ruske vojne obaveštajne službe optužen je u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solzberiju, na jugozapadu Engleske 2018. godine, saopštila je danas britanska policija.

Sergej Fedotov, poznat i pod imenom Denis Sergejev, optužen je za zaveru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Skripalja, njegove ćerke Julije Skripalj i policajca Nikija Bejlija, zaraženog za vreme intrervencije, kao i za posedovanje i upotrebu hemijskog oružja.

Zamenik komesara policije Din Hejdon koji je vodio istragu antiterorističke policije o napadima u Solzberiju i Ejmsberiju rekao je u saopštenju da se radi o novom važnom razvoju događaja u istrazi pokrenutoj posle trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove ćerke 4. marta 2018. godine.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka pronađeni su bez svesti na klupi u Solzberiju i prebačeni su u bolnicu u teškom stanju. Oni su preživeli i sada žive skriveno pod zaštitom.

London optužuje Moskvu da je iza ovog trovanja i ranije je izdao nalog za hjapšenje za dvojicu Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, što su moguće njihovi pseudonimi, koji su osumnjičeni da su izvršli napad i za koje navode sa su članovi ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Sergej Fedotov je treći čovek koga je britanska policija identifikovala i izdala je nalog za hapšenje za svu trojicu.

Prema navodima policije, trojica osumnjičenih su ranije zajedno radili za GRU u okviru operacija izvan Rusije.

Prema policiji, Fedotov je došao u Veliku Britaniju 2. marta 2018. letom Moskva-London oko 11 časova, odnosno četiri sata pre dolaska Petrova i Boširova takođe iz Moskve za London.

Istražitelji veruju da su se njih trojica sastala više puta u Londonu tokom vikenda pre nego što je Fedotov napustio Veliku Britaniju 4. marta 2018. i odleteo za Moskvu sa londonskog aerodroma Hitrou.

Hejdon, koji vodi istragu, rekao je da je to bio jedan od najkompleksnijih slučajeva antiterorističkog tima. Pozvao je svakog ko je video nekog od trojice osumnjičenih u Velikoj Britaniji marta 2018. godine da se javi.

„Dok je pažnja javnosti postepeno skrenuta sa događaja u Solzberiju i Ejmsberiju, istraživački tim je ostao apsolutno usredsređen, i detaljno analizirao dokaze i gradio svoj slučaj“, rekao je on u saopštenju.