Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

BiH: Na dan početka etničkog čišćenja Bošnjaka, Milanović odlikuje jedinice koje su ih ubijale i progonile

Udruženje logoraša Stolac podsjeća javnost da se danas, 4. augusta, navršava 28. godišnjica progona i etničkog čišćenja Bošnjaka u Stocu. Tih dana učinjeni su neki od najstrašnijih zločina na području Hercegovine. Hiljade građana Stoca i Hercegovine, kao i ranije srednje Bosne, završilo je tih dana, sedmica i mjeseci u logorima, na stotine osoba je ubijeno, paljene su i uništavane kuće i druga imovina…, a sve samo zbog zamisli o etnički čistim prostorima jednog dijela naše zemlje.

Šokirani smo informacijama da će upravo 4. augusta predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijeliti visoka odlikovanja Vojnoj policiji HVO-a i jedinici “Ludvig Pavković”.

Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži. Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njezin 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislim na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja… Podsjećamo javnost da je u Koštanoj bolnici  ubijeno ili od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo šest civila Bošnjaka.

Pripadnici Vojne policije HVO-a bili su, također, nosioci progona i pljačke stanovništva stolačke općne.

Sve to je dokazano u presudi haškoj “šestorci “i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Haggu.

S druge strane, postrojba “Ludvig Pavlović ” bila najelitnija postrojba HVO-a na području Stoca i Čapljine. Imali su za cilj da uvijek budu prvi, najbolji i najokrutniji. Nažalost, to su i bili. Učestvovali su u svim nečasnim akcijama, čak i onima gdje drugi nisu htjeli.

Ne možemo prihvatiti da se ovakvo nešto dešava u demokratskoj i europskoj Hrvatskoj. Nagrađivati ove postrojbe od strane predsjednika RH, lidera države članice Evropske unije (EU) i nosioca “europskih vrijednosti ” je žalosno. Milanović kao predsjednik Hrvatske ovim pokazuje svoj stav prema presudi za UZP u Haggu, ali i svoj odnos prema žrtvama ovog zamišljenog, ali neostvarenog projekta zvanog HR HB.

Logoraši Stoca će upravo zbog ovakvih poteza nosioca najodgovornijih dužnosti u regionu, odnosno historijskog revizionizma nastaviti da se bore za istinu.

Istina može biti spora, ali je i dostižna, poručuku Logoraši iz Stoca.

Go to TOP