SRB-BIH-HR

Bh. film “Tako da ne ostane živa” osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Valenciji

Bosanskohercegovački film “Tako da ne ostane živa” Faruka Lončarevića osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Valenciji u Španiji.

Ova vijest objavljena je na Facebook profilu Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.

  • Bosanskohercegovački film “Tako da ne ostane živa”, autora Faruka Lončarevića, redovnog profesora Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, proglašen je najboljim filmom i osvojio je Palmera d’or (Zlatna palma) na tek završenom Mostra de Valencia, prestižnom filmskom festivalu zemalja Mediterana, koji se već 36. put održava u ovom španskom gradu. Međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih umjetnika kao razloge je naveo da film “…traži aktivan stav gledalaca i predlaže reflektiranje o društvu koje se nije oporavilo od nasilja prošlosti i koje je stoga osuđeno da ga neprestano ponavlja.”

Inače, film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Trstu ove godine gdje je i nagrađen, a nakon toga na brojnim festivalima uključujući i Sarajevo Film Festival. U filmu učestvuju brojni saradnici i alumni ASU-a – navodi se na Facebook stranici ASU-a.

Fim je sniman po motivima brutalnog ubistva Arnele Đogić koje se prije pet i po godina dogodilo u okolici Olova.

Arnela Đogić je imala 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Zločin je šokirao cijelu BiH i počinioci su osuđeni na po 40 godina zatvora.

Shfaq më shumë
//chooxaur.com/4/3473483