Hi Tech

Apple ndalon Fortnite nga App Store gjatë betejës ligjore të Epic Games

Apple officially kicks Fortnite off the iPhone, iPad, banning Epic's  developer account - CNET

Apple ka ndaluar Fortnite nga App Store e saj derisa të përfundojë një betejë ligjore me krijuesin e lojës Epic, sipas Tim Sweeney, shefi ekzekutiv i Epic Games.

Kjo do të thotë që loja e popullarizuar nuk do të jetë e disponueshme për përdoruesit e rinj për ta shkarkuar në iPhone ose pajisje të tjera Apple.

Z. Sweeney thirri Apple në një seri postimesh në Twitter dhe tha se procesi i apelimit mund të zgjasë rreth pesë vjet për të përfunduar.

BBC i është drejtuar Apple -it për koment.

Njerëzit të cilët tashmë e kanë shkarkuar lojën në pajisjet e tyre Apple do të jenë në gjendje të vazhdojnë ta luajnë atë, por nuk do të marrin asnjë përditësim.

Fortnite fillimisht u hoq nga App Store i Apple vitin e kaluar për shkeljen e politikave të tij duke lansuar sistemin e tij të pagesave brenda aplikacionit.

Apple ngarkon një komision prej 30% për të gjitha blerjet brenda aplikacionit, por kjo veçori u përpoq ta anashkalonte atë.

Ky veprim shkaktoi një betejë ligjore të sjellë nga Epic Games, e cila akuzoi Apple për drejtimin e App Store si një monopol.

Në shtator, një gjykatë amerikane vendosi që Apple nuk mund të ndalojë zhvilluesit e aplikacioneve që i drejtojnë përdoruesit në opsionet e pagesave të palëve të treta.

Por gjykatësi tha gjithashtu se Epic nuk arriti të demonstrojë që Apple po operonte me një monopol të paligjshëm.

Të dy Epic dhe Apple po apelojnë pjesët përkatëse të gjykimit.

“Apple kaloi një vit duke i thënë botës, gjykatës dhe shtypit se ata do të mirëprisnin kthimin e Epic në App Store nëse pajtoheshin të luanin me të njëjtat rregulla si të gjithë të tjerët”, shkroi Sweeney në Twitter.

“Epic u pajtua, dhe tani Apple ka hequr dorë nga një abuzim tjetër me fuqinë e saj monopol mbi një miliard përdorues.”

Në korrespondencën e ndarë nga zoti Sweeney, Apple tha se Epic “kishte kryer një shkelje të qëllimshme të kontratës dhe shkelje të besimit, duke fshehur kodin nga Apple” dhe nuk do të rivendoste llogarinë e saj “derisa gjykimi i gjykatës së rrethit të bëhet përfundimtar dhe i pa apelueshëm” .