​Rama: ‘Open Balkan’ sepse nuk mund të presim më BE-në

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, deklaroi se Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia Veriore kanë vendosur për nismën “Ballkanin e Hapur”, pasi nuk presin dot premtimet nga BE.

Në një fjalim online në një panel politik në konferencën Open Balkans në Kuvendin e Serbisë, Rama tha se ekonomitë e rajonit e kanë pritur prej kohësh këtë iniciativë dhe se kjo do të mundësojë një zhvillim më të shpejtë ekonomik të të treve përmes kufijve të hapur për mallrat, shërbimet, njerëzit dhe kapitalet.

“Unë do të thosha se tani jemi në fazën e iniciativës kur fillojmë t’i bëjmë disa gjëra konkretisht, në seancat e fundit kemi bërë hapa të rëndësishëm që do të konkretizohen në dhjetor në samitin e Tiranës duke nënshkruar një marrëveshje dhe që do të thotë të punohet më lehtë. kushtet për kompanitë dhe njerëzit, kanë probleme për shkak të kufijve dhe burokracisë”, tha Rama.

Ai vuri në dukje se nismëtarët e “Ballkanit të Hapur” nuk duhet të “harxhojnë kohë” për të bindur ekonomitë e tjera në rajon që t’i bashkohen asaj dhe t’i bindin se sa e vlefshme është ajo.

“Për ne është e qartë, prandaj jemi pjesë e kësaj nisme. Jam krenar që hapat që po hedhim janë të tillë që realisht kanë një ndikim të madh te qytetarët, te njerëzit që prodhojnë, që eksportojnë”, tha Rama.

Ai shpjegoi se të tre vendet vendosën ta nisin këtë iniciativë, pasi, shtoi ai, kanë parë përmes procesit të Berlinit se çfarë hapash kishin ndërmarrë.

“Megjithatë, Ballkani Perëndimor disi” ka ngecur “në atë iniciativë dhe ai proces është bërë një lloj historie e pafund. Kemi vënë re se të gjitha këto tubime dhe deklarata që bëhen në kuadër të Procesit të Berlinit, që në praktikë asgjë nga këto nuk ndodh në jetë”, tha Rama.

Problemi më i madh, thekson ai, është se jo të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor mund të gjenin një konsensus dhe se “çdo gjë i përshtatet të gjithëve”.

“Ne nuk mund të presim as BE-në, ata mund të premtojnë diçka, kështu që ata nuk përmbushin, pastaj përsëri premtojnë, pastaj nuk përmbushin, varet nga ata… Ne nuk mund të presim më, duhet të ecni përpara”, tha Rama.

Ai theksoi se kjo nismë nuk është krijimi i një Jugosllavie të re apo një çmim ngushëllues për anëtarësimin në BE, por se plotëson integrimin evropian, që do të thotë se anëtarët e “Ballkanit të Hapur” do të jenë më të gatshëm kur të vijë koha për anëtarësim në BE dhe do të jenë në gjendje t’i bashkohen BE-së në tërësi.

Go to TOP