“Zonja e unazave”, fenomeni i pazakontë në vullkanin më të madh aktiv në Evropë

Aktiviteti i Etna, vullkani më i madh aktiv në Evropë, vazhdon pa pushim, shkruan Rainews.

Që nga e mërkura, në qiell dhe mal duken “unaza tymi”, siç e quajnë sicilianët, në rrjetet sociale “zonja e unazave”.

“Unazat e vorbullës vullkanike” janë bërë nga avulli dhe krijohen nga shpërthime të vogla të flluskave të gazit brenda një kanali të ngushtë mbi një dhomë magmë.

Fenomeni nuk është i zakonshëm, por as shumë i rrallë dhe është studiuar që nga fundi i shekullit të 19-të. Ishte fizikani Sir Ëilliam Thomson që u dha unazave emrin “unaza vorbulla vullkanike”.

Shikimet e para në Etna, megjithatë, datojnë në 1724. Më pas ato u identifikuan edhe në Stromboli.

“Një krater i ri u formua disa ditë më parë në kraterin juglindor. Ka një gojë krejtësisht rrethore nga e cila dalin disa unaza vorbullash vullkanike”, thotë Giuseppe Barbagallo, udhërrëfyes vullkanologjik, ndërsa Boris Behncke, vullkanolog i Institutit Kombëtar të Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë të Katanias, shpjegon në Facebook se “asnjë vullkan në Tokë nuk prodhon kaq shumë unaza avulli sa Etna”.

Go to TOP