Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Zbulohet misteri i babuinëve të mumifikuar nga Egjipti i lashtë

Hulumtimet e reja mbi mbetjet misterioze të babuinëve të mumifikuar të gjetura para njëqind vjetëve më parë në Egjipt, kanë zbuluar pozicionin “e shenjtë” të primatit në Gadishullin e lashtë Arabik.

Në vitin 1905, arkeologët gjetën mumie të pazakonta babuinësh në Luginën e Majmunëve, një vend arkeologjik në bregun perëndimor të Nilit, i njohur për përshkrimet e babuinëve në muret e varreve.

Kafshëve u mungonin dhëmbët dhe ndryshe nga ekzemplarët e tjerë të mumifikuar të majmunëve të së njëjtës periudhë, nuk u varrosën me fisnikët ose nuk u gjetën në katakombe grupore.

Për më shumë se njëqind vjet, ekspertët kanë pyetur veten se si arritën atje, nga u sollën dhe për çfarë arsye. Prandaj, shkencëtarët testuan dhjetë mostra të ndryshme dhe arritën të nxjerrin ADN-në nga njëra prej tyre. Biologia Gisela Kopp nga Universiteti i Konstanzit në Gjermani ka zbuluar origjinën e babunëve të vdekur prej kohësh duke përdorur një metodë të re të analizës gjenetike të ADN-së.

Mumia e babuinit nga e cila është marrë ADN-ja vlerësohet se daton midis 800 dhe 500 para Krishtit. Gjetjet tregojnë se ai erdhi nga Briri i Afrikës. Shkencëtarët krahasuan profilin gjenetik të mumies me një mostër tjetër nga një zonë bregdetare në Eritrea, ku porti i Adulis ishte ndoshta në kohët e lashta, dhe gjetën një ndeshje.

Megjithatë, ky babuinë u mumifikua shumë përpara se qyteti antik i Adulis të lulëzonte në një qendër tregtare dhe port të rëndësishëm, ku shpesh tregtoheshin kafshë të tilla si babunë dhe leopardë. Tekstet e lashta të së njëjtës periudhë tregojnë se ai ndoshta ka ardhur nga qyteti i Punt.

Vendndodhja e saktë e Puntas i ka habitur prej kohësh shkencëtarët, sepse qyteti përmendet në tekste të rëndësishme, por nuk gjendet në hartat ekzistuese. “Mostra që ne studiuam korrespondon kronologjikisht me vendndodhjen e Punt, por gjeografikisht korrespondon me Adulis. Prandaj, supozojmë se Punt dhe Adulis janë dy emra të ndryshëm për të njëjtin vend që janë përdorur në periudha të ndryshme kohore”, shkroi Kopp.

Kopp tha për Business Insider se ende nuk është plotësisht e qartë se si popujt e lashtë transportonin babuinë në Egjipt, aq larg habitatit të tyre natyror. “Duke gjykuar nga mënyra sesi egjiptianët e lashtë i përfaqësonin babuinët në artin e tyre, duket sikur po i vëzhgonin në mjedisin e tyre natyror”, tha ajo.

Egjiptianët e lashtë përshkruanin gjithashtu babuinët si mishërimin fizik të Thothit, hyjnisë egjiptiane të hënës dhe një perëndie të lidhur me mençurinë dhe luftën.

Go to TOP