SRB-BIH-HR

Završeno ročište, sutra odluka o pritvoru u aferi sa nabavkom maski u Srpskoj

Okružni sud u Banjaluci večeras je završio ročište posle koga treba da izrekne odluku o zahtevu Republičkog tužilaštva za određivanje pritvora direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću u slučaju nabavke maski.

Odluka o pritvoru treba da se donese i za Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca, direktore firmi „Procontrol“, „Travel4fun“ i „Promeding“, osumnjičenima za nezakonite nabavke medicinske opreme na početku pandemije korona virusa u Republici Srpskoj.

Ročište je trajalo skoro četiri časa, a posle njegovog završetka osumnjičeni su vraćeni u pritvorsku jedinicu.

Sud svoju odluku o zahtevu Tužilaštva treba da donese najkasnije do sutra u 11.00 časova.

Zeljković, Bojić, Marković u Dubravac uhapšeni su 15. septembra.

Republičko javno tužilaštvo je zatražilo je od Okružnog suda u Banjaluci određivanje pritvora za Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, po svim tačkama, uključujući i opasnost od bekstva.

Pritvor za Zeljkovića je zatražen je zatražen i zbog bojazni od uticaja na svedoke i saučesnike, sakrivanja i uništavanja dokaza, ali i bojazni da će dovršiti krivično delo za koje se tereti.

Još je navedeno da bi puštanje Zeljkovića na slobodu moglo izazvati uznemirenje javnosti i narušiti javni red i mir.

Za osumnjičene Bojića, Markovića i Dubravca zatražen je pritvor zbog bojazni od uticaja na svedoke i uništavanja dokaza, te uznemirenja javnosti.

Republičko javno tužilaštvo tereti Zeljkovića da je, u dogovoru sa Bojićem i Dubravcem, iskoristio vanrednu situaciju povodom pandemije kroona virusa i preko firme „Procontrol“ nabavio 50 hiljada zaštitnih maski po značajno većoj ceni od stvarne.

Stvarna vrednost maski po komadu je bila 0,36 konvertibilnih maraka (0,18 evra), a prodate su Institutu za javno zdravlje po ceni od 6,90 KM (3,5 evra).

Na taj način način budžet RS oštećen je za 327.000 KM (blizu 167 hiljada evra).

Zeljković se tereti i da je vlasniku firme „Travel4Fun“ Saši Markoviću omogućio da Institutu za javno zdravlje proda medicinska zaštitna odela, maske i odredjenu medicinsku opremu za skoro 2,4 miliona KM (oko1,2 miliona evra), iako je stvarna cena bila značajno manja.

Putem ove nabavke Zeljković je omogućio firmi Markovića zaradu od 550 hiljada maraka (oko 282 hiljade evra) na štetu budžeta RS