Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Zapadne države zatražile od Rusije da povuče odluku o priznavanju Južne Osetije i Abhazije

Sedam zapadnih zemalja, uključujući Francusku, SAD i Veliku Britaniju, pozvalo je u zajedničkoj izjavi Rusku Federaciju da povuče odluku o priznavanju Abhazije i Južne Osetije, dijelova Gruzije koji su 2008. proglasili nezavisnost. Osim povlačenja odluke o priznavanju, zapadne sile pozvale su Rusiju da povuče i svoje vojne trupe iz spornih područja, koja i 13 godina nakon sukoba izazivaju brojne nesuglasice između Rusije i Zapada.

“Danas još jednom pozivamo Rusku Federaciju da povuče svoje vojne i sigurnosne trupe bez odgađanja te da povuku priznavanje samoproglašenih republika Abhazije i Južne Osetije”, navodi se u saopćenju.

Pored ovih zemalja, izjavu su podržale Estonija, Irska, Norveška, kao i Albanija.

Zamjenik stalnog predstavnika Estonije u Ujedinjenim nacijama Andre Lipand rekao je kako će zemlje u UN-u i dalje potencirati ovo pitanje, iako će biti veoma teško natjerati ruske vojnike na povlačenje 13 godina nakon sukoba.

“Nastavit ćemo se fokusirati na ovo pitanje u Vijeću”, rekao je Lipand.

Nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, koje je razgovaralo o ovom pitanju, zapadne zemlje su osudile Rusiju zbog ilegalnog vojnog prisustva u nekadašnjim dijelovima Gruzije te su optužili Rusiju da vrši kontrolu nad regijama, što predstavlja korak od konačne aneksije i pripajanja Ruskoj Federaciji.

Rusija njeguje bliske odnose s Abhazijom i Južnom Osetijom (Foto: EPA-EFE)

Kao odgovor na to, ruski predstavnik u UN-u Dmitry Polyanskiy rekao je kako su nezavisnost Abhazije i Južne Osetije činjenice koje se ne mogu ignorisati uprkos zabrinutosti Zapada.

“Saradnja između Rusije, Abhazije i Južne Osetije postala je odavno stabilizacijski faktor u Južnom Kavkazu i ne vidimo nikakvu ulogu Vijeća sigurnosti UN-a u ovoj regiji”, rekao je Polyanskiy.

Južna Osetija i Abhazija proglasile su nezavisnost od Gruzije u augustu 2008. godine, što je pokrenulo veliki sukob u kojem je učestvovala i gruzijska vojska.

U tom periodu bombardovan je glavni grad Južne Osetije, a događaj je pokrenuo i rusko-gruzijski rat koji je okončan potpisivanjem primirja deset dana nakon početka sukoba.

Go to TOP