VIDEO: Zamjenik ministra pravde reagovao na audio zapise prisluškivanja u Tužilaštvu

Prisluškivanjem su juče objavljene snažne sumnje u afere zloupotrebe i korupcije u Državnom tužilaštvu. Online mediji “Shqip.com” objavio je nekoliko prisluškivanja u koje je umiješan tužiteljica za teške zločine u Prištini, Shemsie Asllani. Unutar ovih prisluškivanja spominju se visoka imena pravosudnog sistema, uključujući više čelnike ove institucije, kao i članove Sudskog savjeta Kosova. Prisluškivanje je pokazalo tužiteljku Shemsie Asllani kako govori o vršenju uticaja na druge zvaničnike, uključujući i zvaničnike Obavještajne agencije Kodobs “OAK”.

Čuje se čak i tužiteljica za teške zločine koji govori o pomoći koju je pružio osobi da postane sudija u našoj zemlji, a rekao sam mu i da mu pomažem jer je moj službenik, saradnik. Kad sam im pomogao, znate, pomagao sam im maksimalno. Čak i dok ja to razumijem, rekao je da sam nešto pročitao, i pprostite mi na izrazu okrenula mi se utroba kad sam mu pročitao, u redu, znam da si načitan dečko, i stoga sam htjela pomoči, ali to je vaše čitanje tokom cijelog života, morate se pokazati profesionalno”, može se čuti u razgovoru sa tužiteljkom Asllani.

Na ove prisluškivanja reagirao je zamjenik ministra pravde, Blerim Sallahu, koji je reagirao jer od juče nije bilo inicijative pravosudnog sistema za ove publikacije. Prema Sallahu, tužioci i sudije trebali bi imati moralni i profesionalni integritet, a svaku radnju koja krši integritet treba kazniti. Prema njegovim riječima, “provjera u pravosudnom sistemu nema alternativu”.

“U našoj zemlji vidjeli smo prije aferu poput ”Pronto” koja je bila jedan od najvećih skandala na poslijeratnom Kosovu, u tom slučaju smo vidjeli veliki uticaj vlade, posebno u pravosudnom sistemu. Svakim danom sve se više dokazuje da provjera u pravosudnom sistemu nema alternativu. Samo provjerom možemo osigurati da će unutar pravosudnog sistema biti samo ljudi koji poštuju zakon, a ne utječu, ucjenjuju ili prijete.

“Pozivamo nadležna vijeća da ne šute, već da poduzmu mjere u skladu sa svojim nadležnostima”, napisao je Sallahu.

KALLXO.com je pokušao kontaktirati tužioca Shemsije Asllani, ali ona nije odgovarala na telefon. Iako su prisluškivanja objavljena i raširena po cijeloj javnosti, Državno tužilaštvo do sada nije ništa poduzelo.U odgovoru za KALLXO.com, glasnogovornica tužilaštva, Laureta Ulaj rekla je da nema informacija o tome postoji li bilo kakva procedura započeti do sada.

“Nemam informacije, ne znam da li je nešto poduzeto, ne znam šta su rekli da nisam obaviješten”, rekla je glasnogovornica tužilaštva. KALLXO.com je kontaktirao i zamjenicu glavnog državnog tužioca, Sevdie Morina da vidim da li je nešto poduzeto, ali isto tražim da se očekuje da vidi što je u tim prisluškivanjima.

“Nisam čula riječ, ne znam šta je tamo, na pauzi za ručam sam, i možete li me ostaviti dok ne prođe, da vidimo šta je u njima”, rekla je zamjenica glavnog državnog tužioca Sevdije Morina. U ovom slučaju, KALLXO.com je takođe kontaktirao glavnog tužioca u Prištini, Kujtima Munishija, ali je on odbio da govori.

Prisluškivani razgovor 1 dio:

Prisluškivani razgovor 2 dio:

Go to TOP