Vetëm 1 në 7 studentë e di se si të administrojë naloksonin për mbidozë me fentanil

Edhe pse mbidozat fatale të lidhura me fentanilin po rriten në mesin e të rriturve të rinj, një studim i ri i studentëve të kolegjit amerikan zbuloi se vetëm 1 në 7 dinte se si të administronte ilaçin kundër mbidozës nalokson.

Shumë nga ata që morën pjesë në sondazh “raportuan gatishmëri të lartë për të ndërhyrë gjatë një mbidoze, por vetëm një pjesë e vogël dinin se si të administronin naloksonin, një aftësi lehtësisht e mësuar”, ekipi i udhëhequr nga Christina Freibott.

Gjetjet u publikuan të hënën në revistën JAMA Pediatrics.

Siç vë në dukje ekipi i Freibott, mbidozat fatale në ShBA të lidhura me drogat me fentanil, u trefishuan në mesin e adoleshentëve midis viteve 2019 dhe 2022, edhe pse normat e përdorimit të drogave të paligjshme nuk ishin rritur gjatë asaj kohe.

Kjo sugjeron që fentanili shumë toksik po përzihet gjithnjë e më shumë në një gamë më të gjerë drogash rekreative, përtej opioideve.

Në fakt, të dhënat tregojnë se një e treta e adoleshentëve dhe të rinjve njohin dikë që ka përjetuar një mbidozë droge.

Naloxone, i cili vjen si një injeksion ose në një formë spreji nazal (Narcan) mund t’i shpëtojë njerëzit nga një mbidozë potencialisht vdekjeprurëse e fentanilit.

Në studim, ekipi i Bostonit pyeti më shumë se 7000 studentë të kolegjit nëse mund të dallonin një mbidozë, nëse do të ishin të gatshëm të ndërhynin në situata të tilla dhe nëse dinin se si të administronin naloksonin.

Ata zbuluan se rreth 62% e të anketuarve mund të dallonin të paktën një shenjë se po ndodhte një mbidozë, dhe gati dy të tretat (66.8%) “ndiheshin rehat duke thirrur shërbimet e urgjencës gjatë një ngjarjeje mbidozimi”.

Megjithatë, pak më shumë se 14% “raportuan se dinin se si të administronin naloksonin”, raportoi grupi i Freibott. Gratë (14.7%) ishin pak më të ditura për përdorimin e antidotit sesa meshkujt (13%).

Përdorimi i versioneve të naloksonit të injektuar ose spërkatës nazal nuk është i vështirë, por kërkon disa trajnime.

Go to TOP