Takimi i Mitsotakis dhe Erdogan në Samitin e NATO-s: Bashkëpunim për qetësi dhe tregti mes Greqisë dhe Turqisë

Të dy liderët u larguan së bashku nga salla ku ishin mbledhur krerët e vendeve anëtare të NATO-s dhe ecën krah për krah drejt vendit ku u zhvillua takimi në prani të ministrave të jashtëm Giorgos Gerapetritis dhe Hakan Fidan, si dhe këshilltarëve diplomatikë të tyre.

Edhe pse Ankaraja nuk ka lëvizur nga pozicionimi i saj për situatën në Mesdheun Lindor, Athina e konsideron shumë të rëndësishme faktin që në 16 muajt e fundit ka pasur qetësi në kufirin ajror dhe detar mes dy fqinjëve që shpeshherë kanë mbërritur një hap larg konfliktit ushtarak.

Duke ju përgjigjur sfidës së fundit të presidentit Erdogan që i është referuar së fundmi çështjes së njohjes së pseudoshtetit turk në Qipron veriore, pak ditë para vizitës që ai po planifikon në territoret e pushtuara, Mitsotakis ka deklaruar se 50 vjet pas tragjedisë së 1974, Qiproja, një vend anëtar i BE-së, nuk mund të mbetet e ndarë dhe ritheksoi nevojën për rifillimin e bisedimeve për zgjidhjen e kësaj çështjeje bazuar në vendimet e OKB-së.

Sipas burimeve qeveritare greke, kryeministri Mitsotakis shprehu kënaqësinë për bashkëpunimin me autoritetet turke në luftën kundër emigracionit të parregullt. Ata ranë dakord për intensifikimin e bashkëpunimit për të dyfishuar vëllimin e tregtisë dypalëshe, si dhe për përfitimet reciproke që do kenë dy vendet nëse ruhet një klimë qetësie në marrëdhëniet mes tyre.

Nga ana e saj, njoftimi i Drejtorisë së Komunikimit të Presidencës turke thekson se gjatë takimit janë diskutuar marrëdhëniet mes Turqisë dhe Greqisë, çështje rajonale dhe globale. Presidenti Erdogan ka deklaruar se “Turqia vazhdon përpjekjet e saj për të zhvilluar një frymë solidariteti me Greqinë bazuar në parimin e fqinjësisë së mirë dhe se këto përpjekje do të vazhdojnë të rriten”.

Mitsotakis dhe Erdogan biseduan gjithashtu për takimin e tyre të ardhshëm që do të mbahet në shtator në Nju Jork, në punimet e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, ku vlerësohet se do të diskutojnë çështje më të thella dhe ndasitë mes tyre, mes të tjerash, përcaktimi i ZEE-së dhe shelfit kontinental.

Go to TOP