Socijalna politika vlade Crne Gore: podjela ulja siromašnima i ograničavanje cijene hljeba

Crnogorska vlada ograničila je u četvrtak cijenu bijelog hljeba na 50 centi i odlučila 64 hiljade litara jestivog ulja podijeliti siromašnim građanima kako bi se smanjio udar na životni standard.

Crna Gora posljednjih dana bilježi rast cijena osnovnih životnih namirnica, pa je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu narasla na 656,90 eura, a prosječna plata iznosi nešto više od 500 eura.

To je odgovor na nagli skok cijena osnovnih proizvoda, čime se vlada u vremenu krize ponaša odgovorno, ne smanjujući plate i penzije i pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, saopćila je vlada.

No, opozicija kaže da taj potez samo ukazuje na tešku krizu koja podsjeća na 1990-te.

“Posrnula ekonomija, povampireni nacionalizam i opća situacija u zemlji, dekor je koji nas podsjeća na povratak u devedesete godine prošlog vijeka, kada su građani uslijed sankcija i inflacije čekali u redu za podjelu osnovnih životnih namirnica”, saopćila je Demokratska partija socijalista predsjednika države Mila Đukanovića.

BDP je prošle godine pao za 15,2 posto, prvenstveno zbog utjecaja pandemije na turizam koji čini petinu nacionalne privrede.

Prema prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj, Crna Gora bi ove godine trebala ostvariti rast od 8,5 posto, prenosi Hina.

Go to TOP