SRB-BIH-HR

Skandal sa prisluškivanjem – govori vlasnik ‘Indeksonline’, Faton Šoši

Online medijum “Shqip.com” objavio je u protekla dva dana dva dijela sa audio zapisima za koje se tvrdi da su snimljeni razgovori prošle godine, dok se u tim audio zapisima spominju dva medija za koja je bivši načelnik finansijske obavještajne službe Dardan Nuhiu zajedno sa sagovornikom tvrdi da ih je kupio da bi ih kasnije koristio za ucjenu.

“Ovdje su dva jaka portala s nama, u pregovorima sam da ih preuzmem. Ja imam 50%. “Mogu se uzeti najjači”, rekao je navodno bivši šef finansijske obavještajne službe Kosova Dardan Nuhiu.
On dalje spominje internetski portal “Indeksonline” kao jedan od medija koji tvrdi da ga koristi kao ucjenu.

„Ti si sa mnom, i obrnuto. U Indeksonline -u i Insideru. Ako uđemo u Indeksonline, ulazimo sa Fatonom”, navodno je Nuhiu rekao u ovim audio zapisima. Vezano za ove navode, KALLXO.com je kontaktirao direktora internet portala “Indeksonline” Faton Shoshija. Isti je poricao da je bilo ponuda Nuhiua za kupovinu portala koji Shoshi vodi. Ne mogu vjerovati da je on Dardan to govorio, nikad u životu nisam imao ponudu od Dardana. On je moj bliski prijatelj, ali nikada nisam imao ponudu od njega da kupi Indeksonline, nije izrazio svoju ambiciju da mi se pridruži u medijima”, kaže Shoshi u telefonskom razgovoru za KALLXO.com.

Nadalje dodaje da audio snimke nije shvaćao ozbiljno sve dok nije dodao da ništa nije utjecalo na imidž portala koji vodi. “Ova situacija nije ozbiljna, niti nas je povrijedila na imidžu mog portala ili medija. Ljudi mogu razgovarati sa mnom šta god žele, tu nije bilo ništa ozbiljno, nikada nije bilo njegove ponude, ne znam zašto sam povrijeđen. Ništa me nije povrijedilo jer mi Dardan nije ponudio ništa da kupi Indeksonline jer nisam morao to prodati”, zaključuje Shoshi. Od prošlog petka, pa do danas, objavljena su četiri dijela audio zapisa za koje se tvrdi da su prisluškivani u prošloj godini u slučaju osobe kojoj je oduzet automobil.

Do danas nije bilo zvanične reakcije tužilačkog sistema u vezi s navodima o uticaju tužioca za teška krivična djela Shemsije Asllani u spisu oduzetog vozila. Tijekom jučerašnjeg dana, unatoč pozivima i e-porukama koje je KALLXO.com uputio Ministarstvu financija, nije dobio nikakav konkretan odgovor, dok je navečer ministar Hekuran Murati pokazao putem Facebooka da su smijenili bivšeg šefa financijske obavještajne službe Dardana Nuhiu sa svog položaja.