Kuriozitet

Pse mushkonjat kafshojnë gjithmonë?

Mushkonjat me të vërtetë preferojnë disa njerëz në krahasim me të tjerët, thotë Dr. Jonathan Day, një entomolog mjekësor dhe ekspert i mushkonjave në Universitetin e Florida.  Ndërsa besohet që shumicës iu është thënë nga gjyshja juaj ju se lëkura juaj ishte thjesht më e ëmbël?

Ka disa të vërteta për këtë, thotë Day. “Disa njerëz prodhojnë më shumë kimikate të caktuara në lëkurën e tyre”, shpjegon ai. “Dhe disa nga ato kimikate, si acidi laktik, tërheqin mushkonjat.” Ka gjithashtu prova që një grup gjaku (O) tërheq mushkonjat më shumë se të tjerët (A ose B).

Mushkonjat e përdorin CO2-shin si mjetin e tyre kryesor për të identifikuar shënjestrat e kafshimit, thotë Day.

“Gratë shtatzëna dhe njerëzit mbipeshë ose të trashë kanë tendencë të kenë përqindje më të lartë metabolike në pushim, gjë që mund t’i bëjë ato më tërheqëse për mushkonjat”, shpjegon ai.

Gjithashtu, pirja e alkoolit ose ushtrimi fizik i vetvetes ngre shkallën tuaj metabolike, dhe gjithashtu thirrjen tuaj për grindjet me krahë, shton ai.

Ndërsa zbulimi i CO2 është teknika kryesore që mushkonjat thithëse gjaku përdorin për të dalluar strehuesit, ato gjithashtu mbështeten në shenja dytësore për t’ju dalluar nga makinat, pemët në kalbje dhe objektet e tjera që prodhojnë CO2. Dhe ju mund të kontrolloni disa nga ato sugjerime dytësore, thotë Day.

Për shembull: Veshjet e errëta janë më tërheqëse për mushkonjat sesa veshjet e lehta.

Cilat janë mënyrat më të mira për të shmangur pickimet e kruajtjes?

Day rekomandon veshje mbrojtëse, që nuk do të thotë xhinse të gjera dhe xhupa me mëngë të gjata.

“Shumë pëlhura të lehta, të frymëmarrjes të bëra për atletë ose peshkatarë janë të endura mjaft fort për t’ju mbrojtur nga mushkonjat”, thotë ai.