Profeti i teknologjisë që parashikoi moshën e iPhone bën parashikime shqetësuese për vitet e ardhshme

Pas vitit 2029, njerëzit do të fillojnë të integrohen me makinat. Të vdekurit do të kthehen fillimisht si simulime dhe më pas si trupa të gjallë “të printuar”.

Një ekspert i teknologjisë, i cili ka parashikuar ndryshime të mëdha në industri, ka bërë disa parashikime të reja befasuese në një libër të ri, shkruan Daily Mail.

Ray Kurzweil i Google parashikoi epokën e iPhone dhe faktin që kompjuteri do të fitojë shahun deri në vitin 1998. Në librin e tij të ri “The Singularity is Closer”, ai parashikon bashkimin e plotë të njerëzve me inteligjencën artificiale në kiborgë të pavdekshëm deri në vitin 2045.

Ai parashikon gjithashtu se zhvillimi i inteligjencës artificiale do të bëjë të mundur ringjalljen e njerëzve të dashur dhe lidhjen e trurit tonë me teknologjinë “në re”, të cilën ai e quan “epoka e pestë” e inteligjencës njerëzore.

E veçanta është ideja se inteligjenca artificiale një ditë do ta kalojë inteligjencën njerëzore, duke ndryshuar rrënjësisht ekzistencën njerëzore. “Njerëzit e lindur sot do të diplomohen nga kolegji kur të ndodhë singulariteti.”

Nanoteknologjia do të mundësojë kulmin e këtyre tendencave në shtimin e drejtpërdrejtë të trurit tonë me shtresa të neuroneve virtuale në re. Në këtë mënyrë, ne do të integrohemi me inteligjencën artificiale.

“Këto janë vitet më emocionuese në të gjithë historinë,” thotë ai, duke shtuar se zhvillimet e fundit në inteligjencën artificiale, siç është chatboti ChatGPT, tregojnë se parashikimi i tij i vitit 2005 në librin The Singularity Is Near ishte i saktë dhe rruga është e qartë.

Të vdekurit do të jetojnë

Kurzweil beson se teknologjia e inteligjencës artificiale premton “kthimin” e të vdekurve – së pari në formën e simulimeve që përsërisin personin, dhe më pas një kthim fizik në jetë.

Përpjekjet e tij për të “rikthyer” babanë e tij duke përdorur inteligjencën artificiale filluan më shumë se 10 vjet më parë. Ai krijoi një kopje të babait të tij duke furnizuar sistemin e inteligjencës artificiale me letrat, esetë dhe kompozimet e tij muzikore.

“Përmes aktiviteteve dixhitale, ne tashmë po krijojmë arkiva të mëdha të mendimeve dhe ndjenjave tona”, shkruan ai. “Dhe gjatë kësaj dekade, teknologjitë për regjistrimin, ruajtjen dhe organizimin e këtij informacioni do të përparojnë me shpejtësi.”

Ai pret riprodhime “shumë realiste” jo-biologjike të njerëzve deri në fund të dekadës – dhe më pas të trupave të gjallë. “Replikantët madje mund të vendosen në trupa biologjikë të përmirësuar kibernetikisht që prodhohen nga ADN-ja e personit origjinal.”

Kurzweil parashikon që njerëzit do të kalojnë në trupa artificialë “më të avancuar nga sa e lejon biologjia” dhe se deri në vitet 2040 do të jetë e mundur të bëhet një kopje e një personi.

Njerëzit do të bëhen një milion herë më inteligjentë

Ne po hyjmë në “epokën e pestë” të inteligjencës, kur njerëzit integrohen me makinat – e cila është pasojë e shfaqjes së inteligjencës artificiale të nivelit njerëzor dhe çipave të trurit si Neuralink i Elon Musk.

Në vitet pas vitit 2029, inteligjenca njerëzore do të rritet një milion herë vetëm duke i lidhur drejtpërdrejt njerëzit me makinat.

“Një aftësi kyçe në vitet 2030 do të jetë lidhja e pjesëve të sipërme të neokorteksit me ‘renë’, e cila do të zgjerojë drejtpërdrejt të menduarit tonë. Kështu, në vend që të jetë një rival, inteligjenca artificiale do të bëhet zgjerimi ynë”.

Pavdekësia fillon në vitin 2030.

Njerëzit do të fillojnë të arrijnë “ingranazhin e dytë kozmik” për pavdekësinë deri në vitin 2030. Kjo do të mbështetet nga hapa gjigantë përpara në trajtimin mjekësor.

Deri në vitin 2030, simulatorët biologjikë të AI do të kryejnë prova klinike brenda orëve, në vend të viteve – duke çuar në barna dhe trajtime të reja për jetëgjatësi.

Njerëzit gjithashtu do të jenë në gjendje të mbështesin veten.

Qëllimi afatgjatë janë nanorobotët mjekësorë të bërë nga pjesë diamanti me sensorë, manipulues, kompjuterë, komunikues dhe ndoshta burime energjie.

Jeta do të bëhet më e lirë – dhe më e lehtë

Kurzweil beson se teknologjia do të ndryshojë rrënjësisht jetën e përditshme, me robotë të aftë për të ndërtuar rrokaqiejt jashtëzakonisht shpejt duke përdorur printera 3D që prodhojnë materiale ndërtimi.

Përparime të tjera në inteligjencën artificiale do të ulin koston e energjisë diellore – duke ulur kështu koston e energjisë elektrike.

Në të njëjtën kohë, përparimet në fushën e nxjerrjes robotike do të ulin koston e minierave të lëndëve të para.

Gjatë viteve 2030, do të jetë relativisht e lirë të jetosh në një nivel që sot konsiderohet luks, shkruan ai.

Argëtim ku “ndjejmë” çdo mendim

Truri i njeriut do të përmirësohet nga nanoteknologjia, duke mundësuar forma të reja argëtimi. Argëtimi një ditë “do të vendosë çdo mendim në kokën e dikujt tjetër në tuajin”.

Truri do të përmirësohet me “nanoelektroda të padëmshme të futura në tru përmes qarkullimit të gjakut”.

“Të çliruar nga kafkat tona dhe duke operuar mbi një bazë miliona herë më shpejt se indet biologjike, mendjet tona do të jenë në gjendje të rriten në mënyrë eksponenciale, duke rritur inteligjencën tonë miliona herë”, shkruan Kurzweil.

Go to TOP