SRB-BIH-HR

Premijer poziva Srbe da uklone barikade: Jedino kome je stalo do eskalacije jeste Vučić…

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je svoj stav da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom prava odluka. Na sastanku Vlade, Kurti je ponovo rekao da je ponuda Kosova “uklonimo privremene registarske tablice obe strane”.

U ponedeljak je Vlada Kosova uvela meru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozilima sa srpskim tablicama. Vozila sa ovim tablicama na ulazu u Kosovo moraju dobiti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova sa registarskim oznakama RKS dužni da ih promene pri ulasku u Srbiju. Ta mjera izazvala je reakciju Srba koji već tri dana blokiraju puteve prema graničnim prelazima u Jarinju i Brnjaku na sjeveru automobilima i kamionima. Kosovska policija sa dodatnim jedinicama ostaje na ovom području.

„Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima općinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organiziranu grupu srpskih građana jer su blokirali sebe i pokret. Ni građane ni našu državu ne zanimaju incidenti i eskalacije, niti kosovski Srbi niti Srbija. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsednik Srbije, zainteresovan. “Mi smo za dijalog”, rekao je. “Čak je i naša javna ponuda vrlo praktična, uklonimo privremene oznake i za Srbiju i za Kosovo. Verujem da nije u interesu Srbije da odbaci dijalog i razgovore kao što trenutno rade. “Brisel je mjesto gdje bi se trebali održati razgovori i mi smo spremni i otvoreni za razgovor.”

U šest mjeseci od formiranja Kurtijeve vlade, premijer je govorio i o situaciji s pandemijom.

Na dobrom smo putu da realizujemo plan vakcinacije, pa čak i da ga prevaziđemo. Pogoršanje stanja koje smo zatekli 23. marta uspjeli smo staviti pod kontrolu u roku od 100 dana i sveli na nulu broj umrlih. U avgustu zemlju nije poštedjela ni Delta. Odgovor na ovu varijantu već ga je stavio pod kontrolu, zbog čega se broj slučajeva smanjio u roku od 6 sedmica. Preduzete mjere su odgovarajuće i poštene, što je dalo rezultate“, rekao je.

Premijer je rekao da će se Kosovo ovog mjeseca pripremiti za prijavu u IPA fondove (instrumenti za pretpristupnu pomoć EU).

Shfaq më shumë
//thaudray.com/4/3473483