Očekuje se smjena glavnog tužioca Ljumezija, guvernera CBK Mehmetija i njegovog zamjenika Havolija, prema pisanju medijuma Arbresh.info

Očekuje se da će “visoki lanac” u lancu otpuštanja “odvojiti” neke viši državni čelnici. Kao rezultat nedavno objavljenih audio snimaka i rada nekih rukovodilaca biti ključni razlozi koji će dovesti do smjene.

“Lumezijevo ime spominje se u nekoliko audio snimaka nedavno objavljenih u medijima. Očekuje se i poduzimanje mjera. Ali, u narednim danima se očekuje da će doći do promjena u Centralnoj banci Kosova, a kao uzrok se navodi učinak”, kaže ovaj izvor u važnim javnim institucijama, koji su iz sigurnosnih razloga zatražili da ostanu anonimni te institucije.

Glavni tužilac Lumezi nije se izjasnio za medij Arbresh uprkos činjenici da su njegovo ime spomenuli ljudi koji su već dobili otkaze. Portal arbresh.info pokušao je dobiti odgovor u vezi s ovom informacijom, ali nije odgovorio na telefonske pozive novinara.

Dok su, prema riječima guvernera Mehmetija, takve informacije netačne i da se susreo s predsjednicom Vjosom Omsani prije nekoliko dana i da mu ništa nije rečeno.

“Ne, nisam svjestan, nemam informacija, ništa mi nije rečeno, čak i imam odlične odnose s Vladom, Predsjedništvom i Skupštinom, imao sam sastanke s njima i na osnovu ničega mi nije rečeno ništa, naprotiv, imam odličnu saradnju. Nedavno sam se susreo s predsjednicom Osmani, i naprotiv, samo podržavam saradnju i nemam nikakvih primjedbi na tu saradnju, a kamoli da govorim o bilo kakvoj inicijativi o mom otpuštanju”, izjavio je Mehmeti.

Zamjenik guvernera Havolli također je bio nedostupan, ujedno i bivši kandidat za poslanika iz Demokratskog saveza Kosova na izborima 2017. Portal arbresh.info, uprkos nastojanjima da dobije odgovor od Havollija, nije odgovarao na pozive.

Imenovanja Mehmeta i Havolla u to vrijeme nazvana su “pogodbama” između Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova. /Arbresh.info/

Go to TOP