Novi šef austrijske krajnje desnice poznat po izjavama protiv migranata i islama

Herbert Kickl novi je čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) nakon što je dobio 88,2 posto glasova na posebnom skupu u subotu organiziranom kako bi se izabralo novo stranačko vodstvo. Kickl je poznat po oštroj retorici i dugo ga se smatra jednim od glavnih arhitekata ideologije FPOe-a.

Nedavno je došao u medije zbog protivljenja mjerama uvedenim radi sprečavanja širenja koronavirusa.
Kickl je naslijedio Norberta Hofera koji je želio predstaviti nešto umjereniju sliku stranke, u pokušaju da privuče neodlučne birače, prenosi Hina.

Ali Hofer je nedavno odustao zbog ponavljanih sukoba s Kicklom.

Hofer je na konvenciji rekao da Kickl ima njegovu potporu.

U nedavnim istraživanjima javnog mnijenja, FPOe stoji na nekih 16 posto. Prvi test stranke nakon izbora Kickla bit će regionalni izbori u Gornjoj Austriji u rujnu.

Kicklov uspon nije bez kontroverzi. Nekoliko članova napustilo je stranku nakon njegove nominacije, a na izborima u subotu dobio je puno manje glasova od Hofera koji je 2019. izabran s 98 posto.

Kickl je poznat po redovitim izjavama protiv migranata i islama, koji dobro prolaze u jezgri stranke, ali imaju malo izgleda da prošire privlačnost FPOe-a.

Stranka također ima vrlo male šanse ponovno ući u saveznu koaliciju u neko skorije vrijeme, s obzirom na animozitet koji postoji između Kickla i kancelara Sebastiana Kurza.

Go to TOP