Bota

Një liqen merr ngjyrë roze, shqetësohen ambientalistët në Argjentinë

Dy liqene në rajonin bregdetar të Patagonia në Argjentinë janë bërë rozë fluoreshente për shkak të fenomeneve ende të pashpjeguara që, siç kanë frikë ekologët vendas, mund të shkaktohen nga ndotja industriale.

Liqenet janë të vendosura pranë një parku industrial në periferi të qytetit argjentinas Trelevo, në rrafshinën e pluhurosur të Patagonianit.

Në njoftimet në faqen zyrtare të komunës së Trelevit thuhet se zyrtarët lokalë së fundmi hasën në një kamion që po hidhte mbeturina aty pranë, raporton forbes.

Autoritetet kanë dhënë opinione kontradiktore për mediat lokale nëse ndryshimi i papritur i ngjyrës së liqenit është i dëmshëm, por ambientalistët janë shumë të shqetësuar.

Aktivisti lokal Pablo Lada, anëtar i Rrjetit Ekologjik Kombëtar të Argjentinës (RENACE), tha se kjo potencialisht mund të jetë pasojë e ngjyrës që i jepet karkalecave të kultivuara aty pranë, për të marrë ngjyrën e saj tipike rozë.

“Unë mendoj se kjo lagunë rozë zbulon se sa keq u trajtuan mbeturinat aty pranë dhe në vetë liqenin”, tha Lada.

Zyrtarët mjedisorë lokalë dhe rajonalë po hetojnë shkakun dhe dëmtimin e mundshëm të liqeneve, por ende nuk kanë arritur në përfundime.