SRB-BIH-HR

LDK optužuje vladu Kosova za nesposobnost tokom prvih 100 dana rada

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Armend Zemaj uputio je niz kritika na račun rada Kurtijeve vlade u prvih 100 dana. Opozicioni poslanik je tokom plenarne sjednice na kojoj se raspravlja o 100 dana izvršne vlasti rekao da se napredak Kosova ne vidi u Vladi Pokreta Vetëvendosja.

“Ova vlada je pokazala nesposobnost u prvih 100 dana. Iznad svega više obmana, prazna retorika i sam izvještaj pokazuje takvo stanje. Imate 100 dana na 51 pola stranice, datoteke od 27 stranica i suhu terminologiju.” iako je ostalo još 12 i po stranica i izjava za javnost”, rekao je.

Zemaj je rekao da su prema statistikama sva obećanja vlade o sprečavanju nasilja u porodici i vladavini zakona porasla, pod njihovom vlašću.

“Provjera, oduzimanje imovine, nasilje u porodici, kontrola nafte sve su je porastu, a ne u padu. Prema statistikama, od dolaska ove vlade brojke su u porastu. Gdje je napredak, gdje je promjena?”, Rekao je Zemaj.

Prema njegovim riječima, u 144 izvršne odluke nijedna od njih nije bila opravdana u 100-dnevnom izvještaju.

“Istaknute su 144 odluke, od kojih nijedna nije opravdana u ovom izvještaju. To znači da je to prazna frazeologija, da nema strukturu i to pokazuje da nije imala nikakvog uticaja na veliki razvoj Kosova”, rekao je Zemaj.