Kosova.info

Ja pse femrat e bukura zgjedhin meshkuj më pak të bukur

Edhe pse tingëllon mjaft sipërfaqësore, shkencëtarët pohojnë se njerëzit e bukur zgjedhin qëllimisht partnerë më pak tërheqës në mënyrë që të punojnë më pak rreth tyre.

Ata që e konsiderojnë veten më të bukur janë të bindur se një partner më pak i bukur do të bëjë një përpjekje shtesë për t’i mbajtur ata, ndërkohë që nuk duhet ta bëjnë këtë sepse pamja e tyre është mjaft e mjaftueshme për një lidhje.

Ky lloj hulumtimi është bërë nga Joshua Oltmans nga Universiteti i Kentakit në SHBA. Ai gjeti çifte të dashuruar që ishin të gatshëm të merrnin pjesë në hulumtim.

Ndër të tjera ai studioi se çfarë bën secili partner për ta mbajtur marrëdhënien të qëndrueshme. Disa e kanë rregulluar sjelljen e tyre që partneri të mos humbasë interesin për ta dhe të kërkojë dikë tjetër, kanë punuar shumë për gjithçka, kanë qenë të kujdesshëm etj.

Oltmans më pas u kërkoi atyre të vlerësonin pamjen fizike të partnerëve të tyre. Më pas e krahasoi me sjelljen e tyre dhe me sa mundohen ta mbajnë partnerin. Doli se ata që janë më pak tërheqës po punojnë shumë më shumë me partnerët e tyre pasi kanë frikë se do t’i humbasin, përkatësisht janë të bindur se do të gjejnë një partner të ri shumë më lehtë.

Përveç kësaj, nëse ekziston një kërcënim i mundshëm në formën e një burri ose gruaje që mund të pëlqehet nga partnerët e tyre tërheqës, ata që e konsiderojnë veten më pak të bukur dinë të marrin pozicionin që duan t’u bëjnë të ditur se ky është “gjahu” i tyre dhe se ata nuk kanë se çfarë të kërkojnë, shkruan Psychology Today.

Për shembull, meshkujt që kanë femra të bukura (dhe anasjelltas) janë më shpesh në gatishmëri, në një farë mënyre ata skanojnë gjithçka rreth tyre në mënyrë që të dallojnë konkurrencën në kohë dhe ta largojnë atë. Gratë që janë të bindura se duken më mirë se partnerët e tyre, pranuan se u pëlqen vëmendja që marrin. Kjo është arsyeja pse disa preferojnë të zgjedhin meshkuj më pak tërheqës, duke thënë se kjo nuk ka të bëjë me statusin e tyre material.

Megjithatë, përcaktimi i sjelljes ndaj dikujt vetëm në bazë të pamjes së tij fizike është krejtësisht i gabuar. Ka njerëz që sipas disa normave të imponuara e konsiderojnë veten të bukur, por në fakt nuk ke çfarë të flasësh me ta pasi mund të jenë mjaft sipërfaqësorë, nuk u intereson shumë jeta përveç pamjes së tyre fizike.

Nga ana tjetër, njerëzit që shoqëria i konsideron më pak tërheqës mund të jenë aq interesantë, të sjellshëm dhe të ndershëm sa çdo person normal do të preferonte të kalonte një jetë me ta. Çdo veprim në një marrëdhënie, llogaritja dhe nënvlerësimi i një partneri nuk mund të përfundojë kurrë mirë ose të çojë në një marrëdhënie cilësore dhe të ndershme. 

escort mersin - izmir escort