Greva e kontrollit të trafikut ajror të Francës godet fluturimet nëpër Evropë

Vonesat dhe anulimet e fluturimeve do të ndikojnë në pjesë të Evropës të enjten, pasi autoritetet nuk arritën një marrëveshje me disa punonjës francezë të kontrollit të trafikut ajror për të shmangur një grevë.

Autoriteti i aviacionit civil të Francës DGAC tha të mërkurën se u kishte kërkuar linjave ajrore të anulonin 75% të fluturimeve të së enjtes në aeroportin e Parisit Orly, 55% të fluturimeve në Paris Charles-De-Gaulle dhe 65% të fluturimeve në Marsejë.

Grevat e kontrollit të trafikut ajror në Francë shpesh ndikojnë në udhëtimet në Evropë, duke kufizuar jo vetëm fluturimet në Francë, por edhe në të gjithë hapësirën ajrore të vendit.

Ryanair (RYA.I), hap skedën e re kishte paralajmëruar se do të duhej të anulonte mbi 300 fluturime, duke përfshirë nga Britania e Madhe në Spanjë ose në Itali, si rezultat i grevave të së enjtes, duke ripërtërirë presionin ndaj zyrtarëve të Bashkimit Evropian për të bërë më shumë presion ndaj Francës. për të kufizuar ndikimin e veprimeve të punës.

“Kontrolluesit francezë të trafikut ajror janë të lirë të bëjnë grevë, kjo është e drejta e tyre, por ne duhet të anulojmë fluturimet franceze, jo fluturimet që largohen nga Irlanda, shkojnë në Itali, ose fluturimet nga Gjermania në Spanjë ose Skandinavia në Portugali”, tha shefi ekzekutiv i Ryanair, Michael O. Leary në një deklaratë të mërkurën.

Anulimet erdhën edhe pasi SNCTA, sindikata më e madhe e kontrollorëve të trafikut ajror të Francës, tha se po anulonte grevën e 25 prillit pasi arriti një marrëveshje me menaxhmentin për kushtet e punës.

Marrëveshja erdhi shumë vonë për të shmangur ndërprerjet e trafikut dhe diskutimet ende nuk ishin finalizuar me sindikatat e tjera, tha DGAC.

“Ndërsa njoftimi për tërheqjen e grevës mund të ofrojë lehtësim për disa pasagjerë, natyra e tij në minutën e fundit do të thotë se do të ketë ende ndërprerje të konsiderueshme të fluturimeve në Francë dhe në pjesë të Evropës” ,tha Ourania Georgoutsakou, kreu i grupit të industrisë Airlines për Evropën. (A4E), të mërkurën.

A4E tha se 16,000 fluturime u anuluan dhe 85,000 u vonuan vitin e kaluar për shkak të grevave të kontrollit të trafikut ajror në Evropë.

Zyrtarët e linjave ajrore kanë shprehur gjithashtu shqetësime se grevat e kontrollit të trafikut ajror mund të përbëjnë rrezik për Lojërat Olimpike të Parisit nëse nuk arrihen marrëveshje të mjaftueshme paraprakisht.

Me mbi një milion udhëtarë që pritet të kalojnë brenda dhe jashtë Parisit gjatë Lojërave, grevat mund të shkaktojnë përçarje edhe më të gjerë.

Go to TOP