Gjenden mbetjet e një burri dhe një gruaje që u varrosën me gjuhë të artë 2500 vjet më parë

Mbetjet e një burri dhe një gruaje që u varrosën me fletë floriri në vend të gjuhës janë zbuluar jashtë Kajros, Egjipt.

Trupat, të gjetur në varre të veçanta, u vendosën në sarkofagë gëlqerorë që datojnë 2500 vjet më parë.

Eshtrat e burrit janë të ruajtura mirë dhe varri i tij, i cili ishte i vulosur, përmban disa objekte, duke përfshirë kavanoza dhe figura varrimi. Eshtrat e gruas, megjithatë, nuk janë në gjendje të mirë dhe ka shenja se varri i saj është hapur nga grabitësit e varreve.

Zbulimi u bë nga Universiteti i Barcelonës, i cili thotë se varret datojnë në periudhën Saite, Dinastisë së 26-të të Egjiptit, raporton National News.

Pllakat e gjuhës së artë janë në gjendje të mirë dhe gjenden zakonisht në mumiet e lashta egjiptiane. Ata u vendosën në gjuhët e të vdekurve gjatë funeralit për të siguruar që një herë në botën tjetër shpirti të mund të fliste me Osiris.

Thuhet se Osiris sundon mbi botën e krimit dhe do të gjykojë shpirtrat e atyre që kishin vdekur.

Arkeologët nuk janë të sigurt se kush ishin burri dhe gruaja, por varret e tyre ishin ndërtuar ngjitur me njëri-tjetrin. Kafka e burrit është ende e ruajtur mirë dhe gjuha e artë shihej qartë duke dalë nga goja.

Vendi i varrit të tij ka qenë i paprekur që kur u varros mijëra vjet më parë, duke lënë të gjitha thesaret e tij funerale brenda varrit.

Arkeologët gjetën 402 figura Ushabti, një enë balte me xham kallaji, së bashku me një sërë amuletash të vogla dhe rruaza jeshile me mbetjet e njeriut.

Një tjetër mumie e zbuluar në shkurt u varros gjithashtu me një gjuhë prej ari.

Arkeologët duke gërmuar në vendin e lashtë egjiptian Taposiris Magna zbuluan 16 varre në varre të gdhendura në shkëmb, ku njëri përmbante një mumie që kishte një pllakë ari në vend të një gjuhe.

Boshtet e varrimit, që datojnë rreth 2000 vjet më parë, ishin të njohura në epokat e lashta greke dhe romake, të cilat mbanin mbetje brenda një mali ose formacioni natyror shkëmbor.

Brenda varreve kishte një numër mumiesh dhe megjithëse mbetjet janë përkeqësuar që atëherë, maskat e varrimit prej guri ishin ende të paprekura – duke lejuar ekipin të shihte se si mund të ishte dukur çdo person dikur.

Gërmimi u drejtua nga Universiteti i Santo Domingos, i cili ka punuar në vend për gati një dekadë.

Skeleti me gjuhën e artë u zbulua se ishte i ruajtur mirë, pasi kafka dhe pjesa më e madhe e strukturës së tij janë ende të paprekura.

Go to TOP