“Duke mbështetur Ballkanin e Hapur, ShBA po i kërkojnë Serbisë të njohë pavarësinë e Kosovës”

Eurodeputetja Viola von Cramon nuk është e vetmja që është e pakënaqur me rezultatet e samitit të BE-së, të mbajtur më 23 dhe 24 qershor në Bruksel, kushtuar çështjeve të zgjerimit. Natyrisht, ajo është edhe më e pakënaqur me bisedimet e liderëve të BE-së me liderët e vendeve të Ballkanit Perëndimor, sapo i vlerësoi si “dështim të plotë”.

“Vetëm presidenti rus Vladimir Putin mund të jetë i lumtur me rezultatin e dobët”, tha Von Cameron, duke shtuar se gjashtë liderët ballkanikë nuk morën asgjë këtë herë në Bruksel.

Një profesor në Universitetin Johns Hopkins në Uashington, Dr. Sinisa Vukovic, mendon të njëjtën gjë. Në një intervistë për Autonomia te Novi Sadit , Vukoviç thotë se rezultati i samitit të fundit BE-Ballkani Perëndimor ka zhgënjyer me të drejtë shumë në rajon.

“Ishte e qartë se liderët e BE-së do ta përdornin ngjarjen për të dërguar një mesazh të fortë politik për Ukrainën dhe Moldavinë – në mënyrë implicite, ai mesazh iu dërgua Rusisë – gjë që e bëri të qartë se çfarë po pushtonte aktualisht vëmendjen e Brukselit. Duke pasur parasysh situatën aktuale gjeopolitike të shkaktuar nga agresioni rus ndaj Ukrainës, si dhe situatën politike në shumë vende anëtare që janë nën presion të fortë nga forcat politike lokale euroskeptike dhe të ekstremit të djathtë, nuk ka dyshim se ideja e zgjerimit të mëtejshëm të BE-së. është vënë në pritje. Macron padyshim nuk e fsheh gatishmërinë e tij për të mbështetur një ndryshim thelbësor kur bëhet fjalë për afrimin e mëtejshëm të rajonit me Bashkimin. Por ai nuk është i vetmi. Shumë shtete anëtare ndajnë të njëjtën pikëpamje, të udhëhequr nga vende të kursyera si Holanda dhe Danimarka, të cilat mendojnë se rajoni nuk ka bërë përparim të rëndësishëm.

 A ka bërë rajoni përparim?

VUKOVIQI:Për të qenë i sinqertë, Holanda dhe Danimarka nuk janë larg së vërtetës, sepse në rajon, elitat politike kanë të bëjnë kryesisht me formën dhe jo me përmbajtjen; përkundrazi, ata fokusohen në elementët teknikë në procesin e negociatave, duke mos treguar rezultate vërtet të matshme që do të dëshmonin pa mëdyshje se ata janë me të vërtetë në gjendje të ndjekin politika të bazuara në sundimin e ligjit. Megjithatë, edhe nëse të gjitha këto dyshime dhe skeptikë justifikohen, hendeku në nivel të Këshillit dhe Komisionit bëhet politikisht i padurueshëm kur bëhet fjalë për mesazhet që ata i dërgojnë rajonit dhe aftësinë për të përmbushur premtimin. E keni deklaratën e famshme të Federica Mogherinit të vitit 2018, e cila në emër të Komisionit përgëzoi Kosovën për gatishmërinë për ratifikimin e protokollit për delimitimin me Malin e Zi si parakusht kyç për liberalizimin e vizave. Të gjithë e dimë se ishte një premtim bosh dhe një urim i pandershëm, ndërsa Federica Mogherini nuk ka bërë mjaftueshëm për t’i bindur shtetet anëtare që t’i japin Kosovës liberalizimin e vizave. Edhe atëherë edhe sot. Teknokratët e Komisionit premtojnë diçka, vendet e rajonit shpresojnë, e bëjnë punën e tyre si fushatë, shpeshherë duke lënë pas dore thelbin, që mjafton për të kënaqur teknokratët nga Brukseli. Kur të vijë koha për të vendosur, këto “suksese” nuk do të njihen nga politikanët e shteteve anëtare të cilët vetëm atëherë përfshihen në proces.

Cilat janë pasojat?

VUKOVIQ: Në të ardhmen e afërt, mospërputhje të tilla vetëm do të forcojnë dyshimet për sinqeritetin e BE-së, dhe kështu do të forcojnë forcat euroskeptike në rajon. Dhe ne të gjithë e dimë se drejt kujt po anojnë këto forca të ngjashme me ato evropiane. Hendeku që kam ilustruar është dhurata më e madhe për Rusinë e Putinit në planet e saj për të shkatërruar unitetin në Evropë. Ka dyshime të arsyeshme se disa me vetëdije po krijojnë boshllëqe të tilla, që është një skandal i veçantë me të cilin Europa do të duhet të përballet në të ardhmen e afërt.     

 Kur bëhet fjalë për vendet e rajonit, a është Ballkani i Hapur (OB) një alternativë ndaj BE-së së painteresuar? “OB kërcënon të konsolidojë dominimin e Serbisë autoritare në Ballkanin Perëndimor, pa mekanizmin e ndërtimit të besimit të ofruar nga Procesi i Berlinit”, thotë Edward Joseph. Në të njëjtën kohë, Garbriel Escobar përsërit se Amerika mbështet OB.

VUKOVIQ: Në këtë pikë, mjafton të merren parasysh mesazhet vendimtare të marra së fundi nga kancelari gjerman Scholz, zëdhënësja e Komisionit të BE-së, Ana Pisonero dhe Viola von Kramon, në bazë të të cilave është shumë e lehtë të konkludohet se në të tre nivelet – në në nivel vendi.Shtetet Anëtare, Komisionin Evropian dhe Parlamentin e Bashkimit Evropian, ka një qëndrim të qartë se OB është në kundërshtim me proceset ekzistuese të integrimit evropian të Ballkanit Perëndimor. Më vjen shumë mirë që analiza e kolegut tim Ed Joseph pati një jehonë të fortë në rajon, sepse në të ai paraqiti në mënyrë shumë të qartë të gjitha rreziqet dhe devijimet që sjell ideja e OB-së. Mesazhi i zotit Escobar duhet lexuar më me kujdes.

Si?

VUKOVIQI:Shumë fokusohen në faktin se Escobar vendosi iniciativat ekzistuese rajonale në të njëjtin nivel – Procesi i Berlinit, tregu i përbashkët rajonal dhe CEFTA – me idenë e OB-së, dhe kështu gjoja i barazoi ato nga njëra anë, dhe legjitimoi OB-në në tjera para bashkësisë ndërkombëtare. Duhet theksuar se, të paktën tani për tani, nuk është kështu, sepse qëndrimi i Escobar thekson shumë qartë se mbështetja e administratës amerikane i referohet proceseve gjithëpërfshirëse; ndaj atyre proceseve që përfshijnë të gjitha vendet e rajonit. Pa përjashtim! Ne e dimë se ky nuk është rasti me OB. Mund të supozohet se qëllimi i vërtetë i administratës amerikane është që përmes mesazheve të tilla të dërgojë sinjalin e mëposhtëm: nëse udhëheqësit e OB-së duan vërtet mbështetjen e qartë të SHBA-së, ata duhet ta hapin procesin për të gjitha vendet, gjë që implikon implicitisht pritshmërinë e Beogradit për të pranuar

Çfarë nuk mendon Beogradi?

VUKOVIQI:Në këtë moment nuk ka vullnet politik dhe gatishmëri të Beogradit zyrtar për një gjë të tillë. Nuk ka dyshim se disa zyrtarë amerikanë shpresonin se, duke mbështetur idenë e OB-së, ata nga ana e tyre do të merrnin një koncesion nga Beogradi që në fund do të çonte në njohjen reciproke të Serbisë dhe Kosovës. Duke pasur parasysh se presidenti Vuçiq e bëri të qartë se nuk do t’i kërkonte askujt të hynte, duke larguar kështu të gjitha iluzionet se Beogradi ishte i gatshëm të pranonte anëtarësimin e Kosovës si anëtare e plotë nën emrin e saj kushtetues, kjo hapi hapësirë ​​për njëfarë rishikimi të mbështetjes së SHBA-së. ishin të gatshëm të ofrojnë. Prandaj tani po dëgjojmë teza të riformuluara se OB nuk është akoma më e qarta për ta dhe se presin sqarime shtesë. Për momentin, ky lloj sparring të kujton shumë tezën e famshme të fillimit të luftës në Jugosllavi: “ata, si, duan të shkëputen, dhe ne, si, nuk ua japim atyre”, që do të tingëllonte në këtë rast – ata duan një proces gjithëpërfshirës, ​​dhe Beogradi, sikurse, nuk ua jep. Është e qartë se në këtë temë harxhohet shumë kohë dhe energji, gjë që e largon vëmendjen nga detyrimet thelbësore që të gjitha vendet e rajonit kanë marrë përsipër përmes kornizave ekzistuese integruese. Në të njëjtën kohë, kjo ide nuk e ka origjinën në Bruksel dhe nuk ka një mbështetje të qartë nga Brukseli.

Gjë që nuk është thënë kurrë kaq hapur.

VUKOVIQI:Ideja e OB-së nuk është e integruar institucionalisht në formatet ekzistuese të monitoruara nga Brukseli dhe, në fund të fundit, nuk imponon asnjë standard mbi bazën e të cilit mund të vlerësohet se vendet e rajonit janë në rrugën e duhur për të reformuar që domosdoshmërisht do të ishin në përputhje. me standardet e BE-së. Në asnjë moment të procesit integrues Brukseli nuk mori mesazhin se është e nevojshme të liberalizohen sa më shpejt të gjitha tregjet në rajon, sepse një liberalizim i tillë i papritur e përshpejton procesin integrues. Ne te kunderten. Të gjithë e dimë se standardet ishin përpara çdo gjëje dhe se ishte e nevojshme të arriheshin reforma shumë të qarta në fushën e shtetit të së drejtës – pra kapitujt e famshëm 23 dhe 24 – në mënyrë që të kemi një kuadër të qartë ligjor në të cilin këto liberalizimi mund të ndodhë. Krijuesit ideologjikë të OB me vetëdije u përpoqën të shmangnin çdo histori për sundimin e ligjit, ndaj gjithë energjinë e tyre e përqendruan në liberalizimin e tregut si një dëshmi fiktive dhe sipërfaqësore e gatishmërisë së vendeve të rajonit për të marrë pjesë në konkurrencën e tregut sapo të hyjnë në BE. Në përgjithësi, përgjigja e pyetjes suaj është e paqartë: OB nuk ka as kapacitetin dhe as standardet për t’i afruar vendet e rajonit të BE-së. Kjo është arsyeja pse nuk është për t’u habitur që qëndrimi i kolegut tim Ed Joseph është se kjo nuk është vetëm një ide e padukshme, por një ide jashtëzakonisht e rrezikshme.

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov thotë se Moska mbështet OB; kemi dëgjuar nga i dërguari i Escobar se kjo nismë, duke respektuar disa kushte, mbështetet edhe nga Shtetet e Bashkuara. Si përkonin interesat e Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor?

VUKOVIQI:Ky është ndoshta grupi më i pafat i rrethanave. Duhet theksuar se Lavrov e deklaroi këtë shumë kohë pas qëndrimit të Escobarit që ju e deklaruat. Duke e ditur se sa diplomatik është ministri Lavrov nga ana diplomatike, jam i prirur të mendoj se ai me vetëdije e ka thënë këtë kryesisht për të prishur planet amerikane. Domethënë, në këtë moment të përçarjes së padyshimtë mes Moskës dhe Uashingtonit, qëllimi i Moskës është të pengojë besueshmërinë e gjithçkaje që Uashingtoni është gati të qëndrojë pas. Dhe me këtë deklaratë, Lavrov ia doli deri diku, sepse shumë e morën seriozisht këtë mesazh rus, për të mos thënë fjalë për fjalë, dhe filluan të shikojnë shumë më me kujdes të gjitha mangësitë që zotëronte ideja e OB. Kushdo që gërvisht pak mund të shohë se OB në fakt po largohet ose po hap mundësi serioze për manipulime dhe abuzime nga palët e treta. Merrni shembullin e mëposhtëm: Një nga efektet kryesore të sanksioneve të vendosura nga vendet perëndimore ndaj Rusisë në përgjigje të agresionit të saj ushtarak në Ukrainë është eksodi i pabesueshëm i kompanive të mëdha perëndimore dhe globale që largohen nga Rusia, duke mos u kujdesur për humbjet afatshkurtra për shkak të lëvizjeve të tilla. Pavarësisht mesazheve propagandistike që vijnë nga Kremlini se sanksionet në fakt i bëjnë më shumë dëme Perëndimit, e vërteta është shumë më ndryshe. Duke pasur parasysh rritjen e inflacionit, i cili aktualisht është mbi 17%, dhe rënien e parashikuar ekonomike për këtë vit prej afër 30%, nuk është për t’u habitur deklarata e fundit e kreut të Bankës Ruse Sber se Rusisë do t’i duhen mbi dhjetë vjet për t’u kthyer. në nivelin e para pushtimit, me kusht që pushtimi të ndalohej në këtë kohë. Situata po përkeqësohet çdo ditë e më shumë, gjë që imponon nevojën që shumë kompani ruse t’i bashkohen eksodit tashmë të përmendur të korporatave perëndimore. Jemi dëshmitarë të një trendi të pazakontë të një fluksi të madh të kompanive ruse që po zhvendosin biznesin e tyre nga Rusia në Serbi. Mund të shqyrtojmë gjerë e gjatë arsyet e paradoksit të dukshëm që shpaloset para syve tanë.

Çfarë paradoksi?

VUKOVIQI:Se njerëzit që po ikin nga Putini dhe që janë në fakt opozita kyçe e regjimit të Putinit në Rusi sot, po kërkojnë strehim në vendin më pro-rus, më saktësisht të orientuar drejt Putinit në Evropë. Pritet që në mesin e të gjithë atyre mijëra njerëzve dhe kompanive që u shpërngulën në Beograd, të ketë nga ata që fshihen me mjeshtëri pas idesë së nevojës për të shpëtuar nga sanksionet e Rusisë së prekur. Me fjalë të tjera, ka kompani dhe individë që do të shfrytëzojnë momentin për t’iu shmangur sanksioneve perëndimore duke bërë biznes në Serbi dhe me veprimet e tyre korruptive abuzojnë me sistemet ende të cenueshme dhe të pamjaftueshme të konsoliduara siç është sistemi në Serbi. Dhe kur kjo vendoset në kuadrin e OB-së, të gjitha vendet bëhen subjekt i këtyre ndikimeve devijuese, sepse papritmas i kanë hapur tregjet njëri-tjetrit, pa asnjë mekanizëm rregullator; më e rëndësishmja,

 “Më pak kufij, më pak krim”, thotë kryeministri Dritan Abazovic.

VUKOVIQI: Kjo që po citon tingëllon vërtet utopike. “Më pak kufij” në fakt hap derën për krimin dhe korrupsionin, të nxitur nga vendet e treta, për t’u përhapur në fakt të pazbuluar në një rajon të liberalizuar dhe të derregulluar. Kohët e fundit janë publikuar një numër i madh analizash që tregojnë pikërisht për këto mangësi të OB-së dhe kërcënimet e mundshme që OB-ja sjell me vete, gjë që e forcoi edhe më shumë dyshimin në Bruksel për qëllimet reale të ide-krijuesve të kësaj nisme.

Presidenti Aleksandar Vuçiq, duke insistuar në projektin OB, thotë se Serbia nuk është e interesuar për anëtarësim në BE?

VUKOVIQI:Shpesh mund të dëgjohet se ideja e OB është në fakt një ide që lidhet ngushtë me euroskepticizmin. Pas të gjithave që kam thënë, mund të pajtohem në masë të madhe se OB ofron mundësi për vendimmarrësit euroskeptikë që të maskohen me mjeshtëri pas iluzionit të shkëmbimit të tregut të hapur në rajon për të shmangur përgjegjësinë për përmbushjen e detyrimeve për sundimin e ligjit. Edhe nëse i shpërfillim kritikat e tilla, OB formulohet si një platformë transaksionale në të cilën rezultatet mund të maten dhe të vihen në dukje shumë shpejt dhe shumë lehtë, pavarësisht se sa e papërfillshme mund të jetë vlera dhe rëndësia e tyre thelbësore për proceset e mëtejshme integruese. Dhe me ato rezultate, është e lehtë të manipulosh para votuesve, duke i paraqitur si fitore të mëdha që duket se janë diçka e paimagjinueshme për një rajon kaq të turbullt. Mbajtësit e një projekti të tillë e paraqesin veten si reformatorë dhe vizionarë të vërtetë, dhe kështu ushqejnë kapitalin e tyre politik duke blerë kohë nga votuesit si dhe nga disa zyrtarë perëndimorë. Për të qenë i sinqertë, ai plan është menduar shumë mirë.

Në çfarë kuptimi?

VUKOVIQI:Merrni shembullin e mëposhtëm si ilustrim. Së fundmi Miroslav Lajçak ka njoftuar triumfalisht se Serbia dhe Kosova kanë nënshkruar udhërrëfyesin për zbatimin e marrëveshjeve në fushën e energjisë. Ky është teknikisht një hap i madh për procesin e normalizimit; megjithatë, është ende një çështje thelbësisht teknike, e cila lehtë mund të injorohet politikisht nëse është në interes të vendimmarrësve. Kështu ishte. Ky lajm kaloi pothuajse pa u vënë re në mediat rajonale. Megjithatë, lajmet për memorandumet e fundit të nënshkruara në samitin e OB të Ohrit, të cilat kanë të bëjnë me tërheqjen e ndërsjellë të diplomave, si dhe memorandumet e mirëkuptimit mbi bashkëpunimin kulturor dhe turizmin, janë bërë një sensacion mediatik për të cilin rajoni ka zhurmuar. Këto memorandume u prezantuan edhe si shembuj të jashtëzakonshëm të bashkëpunimit rajonal. Pra, padyshim që bëhet fjalë për oportunizëm politik,

 Cili është interesi i kryeministrit Rama për të mbështetur OB-në?

VUKOVIQI:Ashtu si pjesa tjetër e rajonit, Shqipëria ka qenë prej kohësh e kritikuar ashpër nga zyrtarët evropianë për rezultatet e saj në sundimin e ligjit dhe luftën kundër korrupsionit. Këto kritika kanë rezultuar në rezistencë të fortë nga zyrtarët europianë për të miratuar vazhdimin e integrimit të Shqipërisë deri në arritjen e rezultateve të dukshme. Shqipëria, së bashku me Maqedoninë e Veriut, prej kohësh janë në dhomën e pritjes, nga e cila nuk mund të dalin kurrë. Samiti i fundit vetëm konfirmoi pritshmëritë se ai do të qëndronte në dhomën e pritjes edhe për ca kohë. Sepse, të paktën kur bëhet fjalë për Shqipërinë, ende nuk ka rezultate të dukshme. Me këtë nuk dua të them se Shqipëria e meriton të jetë në atë dhomë pritjeje; përkundrazi: mendoj se një proces i mëtejshëm integrues do të ishte i frytshëm për shoqërinë dhe sistemin shqiptar dhe se do të ishte shumë më efektiv dhe i qëllimshëm për qëllimin e një reforme thelbësore në fushën e shtetit të së drejtës. Situata aktuale nuk po e ndihmon aspak Shqipërinë të ecë përpara. Mund të jetë i dobishëm vetëm për ata që janë në gjendje të ofrojnë një lloj narrative alternative, e cila nga njëra anë e bën të pakuptimtë procesin e mëtejshëm integrues dhe nga ana tjetër dërgon mesazhin se përparimi i mëtejshëm nuk varet nga Shqipëria dhe rezultatet e saj, por ekskluzivisht. mbi vullnetin politik në Bruksel dhe në shtetet anëtare. Mesazhet e dërguara nga presidenti Rama në prag të samitit, ku ai deklaroi në mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas të cilave ai edhe qeshi me Brukselin – thonë se nuk është vullneti i tij kryesor politik për të dhënë rezultate. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. Mund të jetë i dobishëm vetëm për ata që janë në gjendje të ofrojnë një lloj narrative alternative, e cila nga njëra anë e bën të pakuptimtë procesin e mëtejshëm integrues dhe nga ana tjetër dërgon mesazhin se përparimi i mëtejshëm nuk varet nga Shqipëria dhe rezultatet e saj, por ekskluzivisht. mbi vullnetin politik në Bruksel dhe në shtetet anëtare. Mesazhet e dërguara nga presidenti Rama në prag të samitit, ku ai deklaroi në mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas të cilave ai edhe qeshi me Brukselin – thonë se nuk është vullneti i tij kryesor politik për të dhënë rezultate. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. Mund të jetë i dobishëm vetëm për ata që janë në gjendje të ofrojnë një lloj narrative alternative, e cila nga njëra anë e bën të pakuptimtë procesin e mëtejshëm integrues dhe nga ana tjetër dërgon mesazhin se përparimi i mëtejshëm nuk varet nga Shqipëria dhe rezultatet e saj, por ekskluzivisht. mbi vullnetin politik në Bruksel dhe në shtetet anëtare. Mesazhet e dërguara nga presidenti Rama në prag të samitit, ku ai deklaroi në mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas të cilave ai edhe qeshi me Brukselin – thonë se nuk është vullneti i tij kryesor politik për të dhënë rezultate. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. e cila nga njëra anë e bën të pakuptimtë procesin e mëtejshëm të integrimit dhe nga ana tjetër dërgon mesazhin se përparimi i mëtejshëm nuk varet nga Shqipëria dhe rezultatet e saj, por ekskluzivisht nga vullneti politik në Bruksel dhe në vendet anëtare. Mesazhet e dërguara nga presidenti Rama në prag të samitit, ku ai deklaroi në mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas të cilave ai edhe qeshi me Brukselin – thonë se nuk është vullneti i tij kryesor politik për të dhënë rezultate. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. e cila nga njëra anë e bën të pakuptimtë procesin e mëtejshëm të integrimit dhe nga ana tjetër dërgon mesazhin se përparimi i mëtejshëm nuk varet nga Shqipëria dhe rezultatet e saj, por ekskluzivisht nga vullneti politik në Bruksel dhe në vendet anëtare. Mesazhet e dërguara nga presidenti Rama në prag të samitit, ku ai deklaroi në mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas të cilave ai edhe qeshi me Brukselin – thonë se nuk është vullneti i tij kryesor politik për të dhënë rezultate. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. në të cilën ai deklaroi në një mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas së cilës ai edhe qeshi me llogarinë e Brukselit – ai tha se nuk ishte vullneti i tij kryesor politik për të dhënë realisht rezultatet. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese. në të cilën ai deklaroi në një mënyrë shumë cinike se nuk priste lajme pozitive – pas së cilës ai edhe qeshi me llogarinë e Brukselit – ai tha se nuk ishte vullneti i tij kryesor politik për të dhënë realisht rezultatet. Natyrisht, OB është një alternativë e dobishme për të në një moment të tillë politik, sepse ai është në gjendje të largojë vëmendjen nga temat që lidhen me politikat e mëtejshme integruese.

Kancelari Olaf Scholz ka vizituar së fundmi Kosovën dhe Serbinë. Duke gjykuar nga reagimi i presidentit Vuçiq, biseda në Beograd nuk ka qenë e këndshme. Megjithatë, shtypi gjerman shkruan se presidenti Vuçiq “do të vazhdojë të ulet në dy karrige”. Çfarë mendoni ju?

VUKOVIQI:Sado konkret dhe i qartë që ishte mesazhi i Kancelarit Scholz, nuk pati asnjë hap të dukshëm pas tij për të treguar realisht synimet dhe pritshmëritë që lindin nga pikëpamje të tilla. Përveç njoftimit se Serbia nuk do të hapë asnjë grup në këtë cikël si përgjigje ndaj synimeve të Beogradit për të mos iu bashkuar sanksioneve kundër Rusisë, nuk kemi parë asgjë që do të adresonte në mënyrë specifike faktin se Serbia është ende e gatshme të mbajë lidhje të forta ekonomike me Rusia. Një raport i fundit i Parlamentit Evropian për Serbinë ngriti gjithashtu shqetësime se Serbia vazhdon të lejojë një urë ajrore midis Beogradit dhe Moskës, në kontrast të drejtpërdrejtë me masat e prezantuara nga BE. Gjithashtu, u shpreh shqetësimi se Serbia vazhdon të ruajë bashkëpunimin ushtarak, gjë që reflektohet në faktin se afër 70 për qind e prokurimit total të pajisjeve ushtarake vjen nga Rusia. Bjellorusia dhe Kina. Në të njëjtën kohë, deputetët evropianë janë kritikë ndaj skenës mediatike në Serbi, duke u shprehur se vazhdojnë të mundësojnë forcimin e propagandës ruse për çështjen e agresionit kundër Ukrainës.

 Po, por çfarë kemi këtu përveç “shqetësimeve”?

VUKOVIQI:Të gjitha “shqetësimet” tani për tani janë vetëm një letër “e fortë” në letër, sepse nuk është marrë parasysh asnjë sanksion, përveç masës së paralajmëruar më parë. Dhe për sa kohë që gjithçka do të zbresë në masa retorike, autoritetet në Serbi do të kërkojnë hapësirë ​​për manovrim për të mbajtur politikën e tyre të “dy karrigeve”. Mos harroni, kanë kaluar gati pesë vjet që kur Brian Hoyt Yee paralajmëroi për herë të parë se një qasje e tillë e Beogradit nuk do të ishte e pranueshme për Perëndimin. Dhe gjithçka mbeti në nivelin e këshillave, paralajmërimeve dhe shqetësimeve të theksuara, por të njëjtat autoritete që zbatojnë politika të tilla ende trajtohen si partnerë të Perëndimit që kanë nevojë për ndihmë për të hequr qafe presionin e Moskës. Natyrisht, Beogradi ia doli me shumë shkathtësi në rrethanat e dhëna dhe mbetet për t’u parë se sa i qëndrueshëm është realisht në planin afatgjatë. Nëse ata mendojnë se Scholz e tha atë vetëm për hir të rendit,

Keni përshtypjen se një vendim i mundshëm për sanksione kundër Rusisë për presidentin Vuçiq do të ishte disi më i vështirë se kërkesa për njohjen e Kosovës?

VUKOVIQI:Deri në pushtimin rus të Ukrainës, administrata e Beogradit punoi në mënyrë shumë aktive për të forcuar marrëdhëniet me Rusinë, pasi këto dhe të tilla marrëdhënie ishin një linjë kyçe e mbrojtjes kundër njohjes së Kosovës, e cila shpesh theksohej nga zyrtarët perëndimorë si një pritshmëri kryesore e vazhdimit. procesi i normalizimit.Beogradi dhe Prishtina. Pra, për një kohë të gjatë, fokusi ka qenë në forcimin e ndjenjës pro-ruse, e cila do të legjitimonte kaq shumë mbështetjen dhe favorizimin e Rusisë, dhe që synonte të krijonte mundësi për të zgjatur pafundësisht procesin e normalizimit dhe për të shmangur nevojën për t’u përballur me realitetin. në tokë. Prandaj, marrëdhënia me Rusinë mund të konsiderohet si një prioritet kyç me të cilin arrihet një tjetër prioritet kyç i lidhur. Megjithatë, me kalimin e kohës, bëhet e qartë se mbështetja në Rusi po bëhet prioritet parësor. pasi që pa mbështetjen ruse, politika e mosnjohjes së Kosovës do të ishte e vështirë të mbahej. Në të njëjtën kohë, njohja e Kosovës në vetvete nuk do të duhej të rrezikonte marrëdhëniet me Rusinë, e cila madje do të gjente një mënyrë për të mirëpritur një hap të tillë për të justifikuar më tej njohjen e territoreve të ndryshme secesioniste në afërsi të saj. Presidenti Vuçiç është i vetëdijshëm se presioni ndaj tij për vendosjen e sanksioneve do të rritet dhe se ka të ngjarë që nga retorika aktuale të kalohet në presion konkret, i cili do të kushtëzohet kryesisht nga përshkallëzimi i mëtejshëm i konfliktit në Ukrainë, gjithashtu. si përhapje e mundshme e konfliktit në Moldavi apo edhe në një nga vendet baltike. I mbetet të shohë se sa fitimprurëse është refuzimi i solidaritetit me Evropën, e cila aktualisht po kalon një proces serioz të ripërcaktimit të prioriteteve gjeopolitike. Qëndrimet që BE-ja i toleronte apo i injoronte më parë, tani sigurisht që do të trajtohen me shumë më tepër vëmendje dhe seriozitet. Në rrethana të tilla, nuk përjashtohet njohja e përshpejtuar e Kosovës nga pesë anëtarët e mbetur të BE-së, gjë që do të ndryshonte në mënyrë dramatike fuqinë negociuese të Serbisë në marrëdhëniet e ardhshme me Bashkimin.

Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve për sanksionet kundër Rusisë, presidenti Vuçiq pyeti – cili është ndryshimi kur NATO bombardon Serbinë pa një vendim të Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe kur Rusia kryen agresion kundër Ukrainës. A e shihni ndryshimin?

VUKOVIQI:Vetëm dikush që është thelbësisht injorant ose jashtëzakonisht cinik mund t’i kalojë këto dy situata. NATO nuk e bombardoi FR Jugosllavinë e Millosheviqit ashtu, por ishte rezultat i përpjekjeve shumëvjeçare për të zgjidhur represionin politik të regjimit të Millosheviqit në Kosovë përmes diplomacisë. Pra, vetë sfondi është në mënyrë dramatike i ndryshëm. Për vite me radhë, RF Jugosllavia është treguar jashtëzakonisht e papërgjegjshme në raport me popullsinë shqiptare në Kosovë. Shkalla e represionit dhe e diskriminimit ndaj të cilit ishte e ekspozuar popullata shqiptare në Kosovë është e paprecedentë, dhe shumë analiza serioze tregojnë se rrënjët e dhunës strukturore të regjimit të Millosheviqit datojnë që nga Lufta e Parë Ballkanike, kur ushtria serbe pushtoi Kosovën e sotme. Që atëherë ka filluar represioni ushtarako-policor i popullatës shqiptare. i cili u përjashtua nga institucionet, u privua nga të drejtat elementare për arsim, shërbime shëndetësore, punësim, pronësi, etj. Ai represion sistematik u zbut gjatë Jugosllavisë së Titos, edhe pse as atëherë autoritetet komuniste në Beograd nuk donin ose nuk mundën, varësisht si e shihni ju, ta integronin në mënyrë adekuate popullsinë shqiptare në sistemin e asaj kohe. Nga mesi i viteve 1990, dhuna strukturore dhe represioni po merrte shenja aparteidi, duke rezultuar në ofensivën e lartpërmendur diplomatike nga Perëndimi për të gjetur një zgjidhje për krizën që u zhvillua së bashku me krimet e luftës të paprecedentë të Bosnjës, duke kulmuar me gjenocid. Si në BeH ashtu edhe në Kosovë, aktorët janë të njëjtë: ata nga Beogradi, të cilët po menaxhojnë situatën. Ai represion sistematik u zbut gjatë Jugosllavisë së Titos, edhe pse as atëherë autoritetet komuniste në Beograd nuk donin ose nuk mundën, varësisht si e shihni ju, ta integronin në mënyrë adekuate popullsinë shqiptare në sistemin e asaj kohe. Nga mesi i viteve 1990, dhuna strukturore dhe represioni po merrte shenja aparteidi, duke rezultuar në ofensivën e lartpërmendur diplomatike nga Perëndimi për të gjetur një zgjidhje për krizën që u zhvillua së bashku me krimet e luftës të paprecedentë të Bosnjës, duke kulmuar me gjenocid. Si në BeH ashtu edhe në Kosovë, aktorët janë të njëjtë: ata nga Beogradi, të cilët po menaxhojnë situatën. Ai represion sistematik u zbut gjatë Jugosllavisë së Titos, edhe pse as atëherë autoritetet komuniste në Beograd nuk donin ose nuk mundën, varësisht si e shihni ju, ta integronin në mënyrë adekuate popullsinë shqiptare në sistemin e asaj kohe. Nga mesi i viteve 1990, dhuna strukturore dhe represioni po merrte shenja aparteidi, duke rezultuar në ofensivën e lartpërmendur diplomatike nga Perëndimi për të gjetur një zgjidhje për krizën që u zhvillua së bashku me krimet e luftës të paprecedentë të Bosnjës, duke kulmuar me gjenocid. Si në BeH ashtu edhe në Kosovë, aktorët janë të njëjtë: ata nga Beogradi, të cilët po menaxhojnë situatën. dhuna strukturore dhe represioni po marrin shenja aparteidi, duke rezultuar në ofensivën diplomatike të lartpërmendur nga Perëndimi për të gjetur një zgjidhje për krizën që po ndodh paralelisht me krimet e paprecedentë të luftës në Bosnje, që kulmuan me gjenocid. Si në BeH ashtu edhe në Kosovë, aktorët janë të njëjtë: ata nga Beogradi, të cilët po menaxhojnë situatën. dhuna strukturore dhe represioni po marrin shenja aparteidi, duke rezultuar në ofensivën diplomatike të lartpërmendur nga Perëndimi për të gjetur një zgjidhje për krizën që po ndodh paralelisht me krimet e paprecedentë të luftës në Bosnje, që kulmuan me gjenocid. Si në BeH ashtu edhe në Kosovë, aktorët janë të njëjtë: ata nga Beogradi, të cilët po menaxhojnë situatën.

Nuk kishte asnjë problem të ngjashëm në Ukrainë?

VUKOVIQI: As afër. Teza e gjoja represionit të popullatës gjuha amtare e së cilës është rusishtja rezultoi të ishte një manipulim i paqëndrueshëm. Kjo është arsyeja pse nuk është për t’u habitur që Rusia është distancuar prej kohësh nga ai justifikim, duke u përpjekur të turbullojë diskursin duke futur arsye edhe më absurde siç është denazifikimi i Ukrainës, përmes veprimeve parandaluese për të “sqaruar” se Ukraina nuk duhet të anëtarësohet në NATO. rrugën drejt dëshirës për të ndryshuar regjimin.në Ukrainë sepse qytetarët e Ukrainës gjoja nuk e duan atë. Ushtria ruse po shkatërron pikërisht ato territore që pretendohet se janë të kërcënuara nga autoritetet në Kiev, duke shkatërruar zonat që ata i konsiderojnë bota ruse; ata vrasin njerëz, gjuha amtare e të cilëve është ruse. Dhe pastaj vijnë në një situatë ku rezistencën më të madhe e bëjnë ata që gjoja shkojnë atje për të mbrojtur.

Rezistenca më e madhe ndaj Rusisë, pra, ofrohet nga njerëzit, gjuha amtare e të cilëve është ruse, por atdheu i të cilëve është Ukraina?

VUKOVIQI:Kjo është e drejtë. Nëse këta njerëz do të diskriminoheshin vërtet, a do ta mbronin këtë dhe atë Ukrainë?! Pushtimi rus i Donbasit dhe Luhanskut ka tetë vjet që vazhdon dhe ende nuk kanë arritur në situatën që popullata vendase t’i pranojë, që të mund të organizojnë referendumet e shumëdëshiruara për bashkimin me Rusinë. Në të njëjtën kohë, nuk ka festë kur hyn ushtria “çlirimtare” ruse. Refugjatët nuk ikin në Rusi për të gjetur shpëtimin atje. Ne te kunderten. Sa të kota janë të gjitha justifikimet e përdorura nga makineria e propagandës ruse, ilustrohet nga shembulli që, për shembull, klubi më i madh i futbollit nga Donetsk, stadiumi i të cilit është pushtuar nga njësitë paraushtarake ruse që nga viti 2014, vendosi të transferohej në Liviv dhe të vazhdonte të luante atje. në vend që të bashkohej me ligën ruse. Sikur gjatë luftës në Jugosllavi, Hajduk nga Spliti, sapo filloi shkatërrimi i bregdetit dalmat, vendosi të shpërngulej në Beograd sepse donte të qëndronte në Jugosllavi. Epo, duke pasur parasysh se askush nuk donte të qëndronte në Jugosllavi, dhe se të gjithë donin të qëndronin në Ukrainë, kjo flet mjaftueshëm për pakrahasueshmërinë e këtyre dy shembujve. Gjithmonë duhet të kemi parasysh se sa herë që presidenti Vuçiq thjeshton tërë historinë e dhunës në Kosovë nga qeveria qendrore në Beograd, ai në fakt po i heq ato regjime nga përgjegjësia, po normalizon vendimet e tyre dhe në mënyrë indirekte thotë se ky është qëndrimi i tij ndaj pakicave. e pranueshme. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. duke qenë se askush nuk donte të qëndronte në Jugosllavi dhe se të gjithë donin të qëndronin në Ukrainë, kjo flet shumë për pakrahasueshmërinë e dy shembujve. Gjithmonë duhet të kemi parasysh se sa herë që presidenti Vuçiq thjeshton tërë historinë e dhunës në Kosovë nga qeveria qendrore në Beograd, ai në fakt po i heq ato regjime nga përgjegjësia, po normalizon vendimet e tyre dhe në mënyrë indirekte thotë se ky është qëndrimi i tij ndaj pakicave. e pranueshme. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. duke qenë se askush nuk donte të qëndronte në Jugosllavi dhe se të gjithë donin të qëndronin në Ukrainë, kjo flet shumë për pakrahasueshmërinë e dy shembujve. Gjithmonë duhet të kemi parasysh se sa herë që presidenti Vuçiq thjeshton tërë historinë e dhunës në Kosovë nga qeveria qendrore në Beograd, ai në fakt po i heq ato regjime nga përgjegjësia, po normalizon vendimet e tyre dhe në mënyrë indirekte thotë se ky është qëndrimi i tij ndaj pakicave. e pranueshme. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. sa herë që Presidenti Vuçiq thjeshton të gjithë historinë e dhunës në Kosovë të ushtruar nga qeveria qendrore në Beograd, ai në fakt po i shfuqizon ato regjime nga përgjegjësia, po normalizon vendimet e tyre dhe indirekt thotë se një trajtim i tillë i pakicave është në të vërtetë i pranueshëm për të. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. Sa herë që Presidenti Vuçiç thjeshton kështu tërë historinë e dhunës në Kosovë të ushtruar nga qeveria qendrore në Beograd, ai në fakt i heq ato regjime nga përgjegjësia, i normalizon vendimet e tyre dhe indirekt thotë se një qëndrim i tillë ndaj pakicave është realisht i pranueshëm për të. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. Dhe kjo është gjithçka që duhet të dini për shtrirjen e Ballkanit të Hapur si një kornizë përmes së cilës rajoni duhet të ecë përpara. Nuk ka rrugë përpara me apologjetët e regjimit të Millosheviqit, sado joshëse t’i duket dikujt nga jashtë. 

Mbështetja e agresionit rus ndaj Ukrainës nga shumica e partive opozitare serbe e lehtëson apo e rëndon pozicionin e presidentit Vuçiq në lidhje me presionin e Perëndimit që Serbia të vendosë sanksione ndaj Rusisë?

VUKOVIQ: Një nga arsyet pse autoritetet në Serbi kanë arritur kaq gjatë të justifikojnë mospërputhjen me qëndrimet e BE-së kur bëhet fjalë për agresionin kundër Ukrainës, qëndron në faktin se propaganda agresive pro-ruse ka krijuar një ndjenjë të rrënjosur thellë që ka mbuluar të gjitha sferat sociale. Cili është shkaku dhe cila është pasoja në atë rast? A është e fortë ndjenja proruse sepse edhe një pjesë e opozitës e pranoi atë narrativë si një formë oportunizmi politik, apo ajo opozitë e përqafoi narrativën proruse në mënyrë të pavarur dhe para gjithë propagandës së përmendur dhe në mënyrë autonome kontribuoi në konsolidimin e saj shtesë në Serbi?

 Çfarë mendoni?

VUKOVIQI:Diskursi politik në Serbi u formësua gjatë luftërave të viteve 1990 për t’u zhvilluar në të djathtë të qendrës. Shumica e partive politike e normalizuan etnonacionalizmin si një model ideologjik të pranueshëm. Prandaj kandidati i opozitës ndaj Millosheviqit ishte Vojisllav Koshtunica, i cili me pikëpamjet e tij të ashpra etno-nacionaliste tërhoqi lehtësisht mbështetjen e shumicës kundër Millosheviqit dhe që në atë kohë ishte një emanacion i etno-nacionalizmit serb. Pra, ishte një luftë se kush ishte nacionalisti më i madh. Nuk kishte asnjë kundërpeshë politike për të çmitizuar atë të djathtë të rrezikshme. Një situatë e tillë u sublimua në fjalinë e famshme të peshkopit Atanasij, asokohe famullitar në Patriarkan dhe bashkëpunëtor i ngushtë i Patriarkut Pavle, i cili theksoi se “nuk e fajësojmë Millosheviçin për përpjekjen për të mbrojtur kombin, por për dështimin. ” Ky diskurs i vështirë etno-nacionalist ishte terren pjellor për propagandën pro-ruse, sepse ata ndajnë tre pikëpamje kyçe: vetëviktimizimi, domethënë. nevoja për të paraqitur kombin e vet si viktimë e Perëndimit, klerikalizmi pansllav në përgjigje të vlerave liberal-demokratike perëndimore dhe aspirata për të realizuar rolin e hegjemonit në nivel rajonal. Atëherë nuk është për t’u habitur që edhe liderët e opozitës pranuan pikëpamjen pro-ruse të situatës në Ukrainë, duke relativizuar agresionin dhe duke theksuar të drejtën legjitime të Rusisë për të menaxhuar proceset rajonale si aktori dominues vendimmarrës.      

 A e ka ulur agresioni ndaj Ukrainës kapacitetin shkatërrues të Rusisë në rajonin tonë?

VUKOVIQI:Unë nuk shoh një mënyrë në të cilën kjo aftësi shkatërruese mund të rrezikohet nga ajo që po ndodh në Ukrainë. Nëse asgjë tjetër, agresioni ka ekspozuar thelbin dhe mekanizmat me të cilët Moska mund të veprojë në mënyrë hibride në Ballkanin Perëndimor. Deri në agresionin ndaj Ukrainës, pak në Perëndim ishin gati të pranonin pikëpamjen se ishte e mundur të përdorej kisha si pjesë e një veprimi hibrid që arrinte destabilizimin e nevojshëm të situatës politike në vendin sulmues. Në periudhën e mëparshme, Rusia investoi shumë në infrastrukturën e saj hibride, e cila dha rezultate të caktuara, të cilat më së miri pasqyrohen në faktin se Ballkani Perëndimor pranoi përqindjen më të lartë të atij diskursi pro-rus mbi Perëndimin agresiv, për nevojën legjitime për veprim parandalues ​​në Ukrainë. dhe disa teza fantazmë për të drejtën historike të Rusisë për të pushtuar territore siç e vlerëson në mënyrë rastësore veten. Dhe kjo kaloi lehtësisht si pjesë e shkëmbimit demokratik të mendimeve, të toleruara si një e drejtë elementare për qëndrim dhe mendim, derisa filloi agresioni kundër Ukrainës. Që nga ai moment, simulime të tilla të parimeve demokratike nuk ishin më të mundshme, sepse nuk ishte më e mundur të balancohej në veprimet e luftës. Tashmë pritet një qëndrim i qartë. Të gjithë ata që nuk duan të dënojnë shprehimisht agresionin, e kanë bërë të qartë se janë në fakt gati të ndjekin diktatin e Moskës dhe se një sjellje e tillë agresive nuk është e huaj për ta. Përkundrazi: ata madje mund ta dëshirojnë atë. Në përgjithësi, kapaciteti shkatërrues i Rusisë nuk është zvogëluar, por të paktën është bërë më i parashikueshëm dhe më i dallueshëm. tolerohet si një e drejtë elementare për qëndrim dhe mendim, derisa filloi agresioni kundër Ukrainës. Që nga ai moment, simulime të tilla të parimeve demokratike nuk ishin më të mundshme, sepse nuk ishte më e mundur të balancohej në veprimet e luftës. Tashmë pritet një qëndrim i qartë. Të gjithë ata që nuk duan të dënojnë shprehimisht agresionin, e kanë bërë të qartë se janë në fakt gati të ndjekin diktatin e Moskës dhe se një sjellje e tillë agresive nuk është e huaj për ta. Përkundrazi: ata madje mund ta dëshirojnë atë. Në përgjithësi, kapaciteti shkatërrues i Rusisë nuk është zvogëluar, por të paktën është bërë më i parashikueshëm dhe më i dallueshëm. tolerohet si një e drejtë elementare për qëndrim dhe mendim, derisa filloi agresioni kundër Ukrainës. Që nga ai moment, simulime të tilla të parimeve demokratike nuk ishin më të mundshme, sepse nuk ishte më e mundur të balancohej në veprimet e luftës. Tashmë pritet një qëndrim i qartë. Të gjithë ata që nuk duan të dënojnë shprehimisht agresionin, e kanë bërë të qartë se janë në fakt gati të ndjekin diktatin e Moskës dhe se një sjellje e tillë agresive nuk është e huaj për ta. Përkundrazi: ata madje mund ta dëshirojnë atë. Në përgjithësi, kapaciteti shkatërrues i Rusisë nuk është zvogëluar, por të paktën është bërë më i parashikueshëm dhe më i dallueshëm. ata e bënë të qartë se në fakt ishin gati të ndiqnin diktatin nga Moska dhe se një sjellje e tillë agresive nuk ishte e huaj për ta. Përkundrazi: ata madje mund ta dëshirojnë atë. Në përgjithësi, kapaciteti shkatërrues i Rusisë nuk është zvogëluar, por të paktën është bërë më i parashikueshëm dhe më i dallueshëm. ata e bënë të qartë se në fakt ishin gati të ndiqnin diktatin nga Moska dhe se një sjellje e tillë agresive nuk ishte e huaj për ta. Përkundrazi: ata madje mund ta dëshirojnë atë. Në përgjithësi, kapaciteti shkatërrues i Rusisë nuk është zvogëluar, por të paktën është bërë më i parashikueshëm dhe më i dallueshëm.

Go to TOP