SRB-BIH-HR

Demokratska Crna Gora: Mandić i Bečić nisu učestvovali u pregovorima, kako tvdi URA

U pregovaračkom procesu između Demokrata i Demokratskog fronta o rekonstrukciji Vlade Crne Gore nisu učestvovali ni Andrija Mandić, ni Aleksa Bečić, saopštili su iz Demkratske Crne Gore povodom tvrdnje Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da je premijer Zdravko Krivokapić sa njima dogovorio rekonstrukciju.

“Dosadašnje političko spinovanje Građanskog pokreta URA naučilo nas je da od njih možemo u svakom trenutku da očekujemo spin i promociju neistina na račun Demokrata”, navode Demokrate u reagovanju i pitaju zašto je za URA sporna komunikacija sa DF-om.

Prema saopštenju premijera datom sinoć, rekonstruisana Vlada će imati tri potpredsednika, u kojoj će Dritan Abazović prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Njih će postavljati premijer. Resori koji su se pokazali nefunkcionalni biće podeljeni saglasno dogovoru Krivokapića i parlamentarne većine.

Iz GP URA su ranije danas poručili da nikada nisu bežali od dijaloga, ali i  da se stvari ne rešavaju saopštenjima za javnost.

„Rekonstrukcija Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade“, navedeno je u tom saopštenju uz konstataciju da saopštenje premijera Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade vide kao „reagovanje na dogovor Mandić – Bečić iako je prethodno kazao da će se on povodom cele situacije odrediti po inicijativi 41 poslanika“.

Ukoliko izostane ekspertski ključ, kreće se od nule i sve su opcije moguće, naveli su iz tog pokreta.

„Ono što primećujemo jeste da u celom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak nego se rešavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima“, navode, uz stav da se o „ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija već za stolom“.

Demokrate, pak, tvrde kako Abazović zna da komunikacija na relaciji Mandić – Demokrate nema, te da su, kako dodaju, ti odnosi, zbog poznatih stvari narušeni, sa obe strane: “Zna, ali mu je prikladnije da se, umesto da podrži dogovor koji će Vladi dati stabilnost, posluži informerskim metodama koji za cilj imaju upravo rušenje prijeko potrebne stabilnosti.”

Ponavljaju stav da partije manjinskih naroda treba da budu deo svake Vlade Crne Gore, te je, kako dodaju, njihova ruka uvek pružena za saradnju.