CIK dobio blizu hiljadu zahtjeva za promjenu biračkog mjesta

Izvršni direktor Sekretarijata CIK -a Burim Ahmetaj najavio je da je do sada bilo 930 zahtjeva za promjenu biračkog mjesta. Ahmetaj je na sastanku Centralne izborne komisije (CIK) izjavio da su primljena 783 zahtjeva putem usluga koje se pružaju putem interneta, prenosi Kosova.info.

“Od 20. jula do 3. avgusta zaprimili smo 783 zahtjeva za promjenu biračkog mjesta, dok je od 20. do 27. jula preko općinskih ureda u općinama podneseno 150 fizičkih zahtjeva za promjenu biračkog mjesta. Ukupno 930 zahtjeva za promjenu biračkog mjesta”, izjavio je on.

Takođe, Ahmetaj je rekao da se nastavlja proces registracije birača u inostranstvu, gdje su do sada primili preko dve hiljade zahtjeva.

“Što se tiče registracije birača u inostranstvu, u izvještaju od 3. avgusta stoji da postoji 2100 zahtjeva za registraciju za glasanje u inostranstvu, odobreno je 1960 zahtjeva, a 140 drugih zahtjeva još nije odobreno i čekaju se”, rekao je on.

Kako je Ahmeti najavio, većina prijava za registraciju za glasanje na lokalnim izborima je iz savezne države Njemačke i Švicarske. Lokalni izbori bit će održani 17. oktobra.

Go to TOP