SRB-BIH-HR

Bajden: SAD udvostručuju donaciju vakcina, cilj je vakcinisati 70 odsto ljudi u svetu

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je danas da će SAD kupiti dodatnih 500 miliona doza vakcina kompanije Fajzer (Pfizer), tako da će ukupna donacija zemljama u razvoju iznositi milijardu doza, sa ciljem da se narednih godinu dana vakciniše 70 odsto svetske populacije.

Bajden je, otvarajući virtuelni samit o kovidu-19, na marginama Generalne skupštine UN, pozvao i druge bogate države da pojačaju napore kako bi se pandemija korona virusa stavila pod kontrolu.

Svetski lideri, humanitarne organizacije i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sve češće upozoravaju na spori tempo vakcinacije u svetu i nejednakost u pristupu vakcinama između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih.

Kupovinom još 500 miliona doza vakcina SAD će ukupno pokloniti više od 1,1 milijardi vakcina do 2022. godine. Do sada su SAD već poslale oko 160 miliona doza vakcina u više od 100 zemalja.

„Da bismo pobedili pandemiju ovde, moramo je pobediti svuda“, rekao je Bajden. On je dodao da su se SAD obavezale da će na svaku dozu vakcine utrošenu u Americi donirati tri ostatku sveta.

Američka donacija je samo deo potrebnih vakcina za ispunjenje cilja da se vakciniše 70 odsto svetske populacije i 70 odsto građana svake zemlje do sledećeg zasedanja Generalne skupštine UN, odnosno za godinu dana.

Bajden je pozvao druge države da učine više, i naglasio da lideri bogatih zemalja moraju da doniraju, a ne da  prodaju vakcine siromašnim i to „bez ikakvih političkih veza“