Avokati serb tregon pse po e braktisin avokatët në Hagë Hashim Thaçin – publikon dy arsye

Samuel Bloom Cooper është avokati i dytë nga ekipi i Hashim Thaçit që largohet nga mbrojtja e ish-presidentit të Kosovës dhe para tij këtë e bëri në maj David Hooper.

Largimin e avokatëve e kanë komentuar mediat serbe.

Avokati dhe ish gjyqtari serb Goran Petronijeviq, thotë se, nuk është rastësi që të dy avokatët që u larguan nga ekipi ligjor i Thaçit janë me origjinë britanike.

“Ramush Haradinaj u mbrojt edhe nga ekipi britanik dhe kur ishte në burg, diaspora grumbulloi tetë milionë euro në kohë rekord. Tani nuk duhet harruar rolin e Jeffrey Nice, ish-prokurorit të Hagës në gjithë këtë histori”, thotë Petronijeviq.

I pyetur se cili është roli i Nice në gjithë këtë histori, Petronijeviq kujton se ish-prokurori i Hagës donte të padiste qeverinë e Kosovës për 800 mijë dollarë.

“Shikoni, zyrtarisht ishin shërbime konsulente për librin e Hashim Thaçit, por mendoj se do të pajtoheni që një tarifë prej 800,000 dollarësh do të ishte solide për një Hemingëay, jo për Jeffrey Nice. Unë nuk kam prova, por jam i sigurt se ai donte të ngarkojë për dërgimin e dokumenteve shqiptarëve nga gjykata e Hagës në lidhje me Kosovën dhe prandaj e përmend atë, sepse avokatët britanikë e lanë Thaçin për njërën nga dy arsyet – ose ata ranë dakord që të mos punojnë më me Thaçin ose bëhet fjalë për atje është një mungesë serioze e mjeteve dhe nuk janë aspak të lira”.

Ai thekson gjithashtu se “Gjykata Speciale është në radhë të parë një instrument që duhet të disiplinojë shqiptarët e pabindur”.

“Unë nuk mendoj se ata kanë një qëllim serioz për të provuar dhe vënë drejtësinë, veçanërisht për krimet kundër serbëve. Epo, shikoni, shumica e aktakuzave kanë të bëjnë me përballjen politike midis dy fraksioneve ushtarake të shqiptarëve të Kosovës. Ku janë krimet kundër serbëve dhe të tjerë joshqiptarë”, pyeti Petronijeviq.

Në fillim të gjyqit, avokatët e Thaçit ishin Sophie Menegon, David Hooper, Dustid Palaska, Samuel Bloom Cooper dhe Pierre Richard Prosper.

Ndërkohë, Hooper dhe Cooper u larguan dhe skuadrës iu bashkuan Gregory Kiho, i cili tani është në krye të mbrojtjes dhe Luka Mishetiç.

Për përkujtim, Kosova u jep rreth 90 mijë euro në muaj avokatëve të ish-drejtuesve të UÇK-së, kështu që nga tetori 2020 deri në korrik të këtij viti janë paguar më shumë se katër milionë euro.

Go to TOP