SRB-BIH-HR

Ambasador Jermenije: Prihvatili bi Crnu Goru kao članicu OEBS-a u rešavanju konflikta sa Azerbejdžanom

„Crna Gora mogla bi da doprinese rešavanju konflikata između Jermenije i Azerbejdžana ukoliko bi uz Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Francusku bila kopredsedavajuća Minske grupe Organzacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)”, kazao je ambasador Jermenije za Crnu Goru Achot Hovakimian.

On je to rekao na press konferenciji nakon današnjeg sastanka sa predsednicom crnogorske parlamentarne grupe prijateljstva sa Jermenijom kojom rukovodi poslanica Branka Bošnjak.

„Rado bismo prihvatili da CG kao članica OEBS-a prihvati mandat koji imaju zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a Rusija, Francuska i SAD koje nastoje da dođe do političkog rešenja konflikta po principima međunarodnog prava, a to su teritorijalniintegritet, neprimjenjivanje sile i samoopredeljenje naroda. Ako CG prihvatiulogu kopredsedavajućeg Minske grupe time će doprinijeti tom procesu“, kazaoje ambasador.

Odgovarajući na pitanje novinara o sukobu Jermenije i Azerbejdžana odnosno o predaji mapa minskih polja i razmjeni zarobljenika ambasador je podsetio da su Jermenija i Azerbejdžan novembra prošle godine potpisale Deklaraciju, koja podrazumijeva razmjenu zarobljenika, a da predaja mapa o minskim poljima Azerbejdžanu nije dogovorena Deklaracijom već da je to dobra volja Jermenije.

„Iakoje Deklaracija o prekidu vatre u sukobu Arerbejdžana i Jermenije potpisana novembra prošle godine ona još nije implementirana. Tiče se razmene zarobljenika, a potpisali su je predsednici Ruske Federacije, predsednikAzrbejdžana i premijer Jermenije. Međutim i dalje više od stotinu jermenskih zarobljenika nalazi se u azerbejddžanskim zatvorima. Predaja mapa o minskim poljima nije predmet Deklaracije, ali je Jermenija predala jedna dio njih Azerbejdžanu“, istakao jeambasador .

On jedodao je 30 godina nezavisnosti Jermenije -21. septembarai 15 godina uspostavljanjadiplomatskih odnosa sa Crnom Gorom proslavio u Crnoj Gori, te naglasio da obje zemlje treba da rade da na jačanju prijateljstva.

Poslanica u Skupštini Crne Gore Branka Bošnjak podsetila je da Crna Gora i Jermenija imaju dobre odnose i saradnju još iz vremena SFRJ odnosno SSSR-a i da Crna Gora namerava da tu saradnju produbi.

Ambasador Jeremnije Ashot Hovakimian osim susreta sa crnogorskim pralamentarcima posjetio je i Univerzitet Crne Gore kao i opštinu Budva gde se susreo sa predsednikom opštine Markom Carevićem.