Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Zbulohet dinozauri më i vjetër në Afrikë, i para 230 milionë vjetësh

Një ekip shkencëtarësh në Zimbabve veriore kanë gjetur mbetjet e një sauropodomorfi të lashtë – një dinozauri me qafë të gjatë që endej në tokë rreth 230 milionë vjet më parë.

Sipas gjetjeve, mbiresaurus qëndronte në dy këmbë dhe kishte një kokë relativisht të vogël si të afërmit e tij dinozaur. Ai gjithashtu kishte dhëmbë të vegjël në formë trekëndëshi, duke sugjeruar se ishte një barngrënës.

Ky dinozaur është pjesë e linjës së gjakut që lindi dinozaurët sauropod, një grup që përfshin diplodocus dhe brontosaurus.

Kafsha vlerësohet të ketë qenë rreth 1.82 metra e gjatë, me një bisht të gjatë dhe peshonte diku nga 9 deri në 30 kilogramë.

Skeleti i gjetur, kryesisht i paprekur – i mungonte vetëm një pjesë e dorës dhe pjesë e kafkës, raporton DW.

Zbulimi mund të ndihmojë në shpjegimin e migrimit dhe shpërndarjes së dinozaurëve të hershëm në një kohë kur kontinentet e sotme ishin të lidhura dhe përbënin një superkontinent – Pangea.

“Këta janë dinozaurët përfundimtarë më të vjetër të njohur të Afrikës, afërsisht ekuivalent në moshë me dinozaurët më të vjetër të gjetur kudo në botë,” shpjegoi studimi.

Go to TOP