Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Zbulohet oksigjen në Venerë, por ndryshon nga ai që kemi ne

Afërsisht 21 për qind e ajrit në planetin tonë është oksigjen, ndërsa pjesa tjetër e atmosferës është e mbushur kryesisht me azot, por në Venerë, planetin fqinj të Tokës, historia është krejtësisht e ndryshme.

Atmosfera toksike e Venerës dominohet nga dyoksidi i karbonit me një përqindje prej 96.5 për qind, dhe sasi më të vogla i referohen azotit dhe gazrave gjurmë. Nuk ka pothuajse asnjë oksigjen.

Në fakt, për shkak se Venera gëzon shumë më pak vëmendje shkencore se planetët e tjerë si Marsi, zbulimi i drejtpërdrejtë i oksigjenit është i vështirë.

Duke përdorur instrumentin e observatorit stratosferik SOFIA – një aeroplan Boeing 747SP i konvertuar për të mbajtur një teleskop infra të kuqe si pjesë e një projekti të përbashkët midis agjencisë hapësinore amerikane NASA dhe homologut të saj gjerman DLR – shkencëtarët kanë zbuluar oksigjen atomik në një shtresë të hollë të atmosferës së Venerës.

Ata theksuan se ky oksigjen atomik, i përbërë nga një atom oksigjeni, është i ndryshëm nga oksigjeni molekular, i cili përbëhet nga dy atome oksigjeni dhe të cilin ne e marrim frymë.

Për herë të parë, studiuesit kanë zbuluar drejtpërdrejt oksigjenin në anën e ndriçuar nga dielli të Venerës, ku në fakt prodhohet në atmosferë, dhe ata e kanë zbuluar gjithashtu në anën e largët me fytyrë larg nga Dielli, ku më parë ishte zbuluar nga një teleskop në Havai.

“Atmosfera e Venerës është shumë e dendur. Përbërja është gjithashtu shumë e ndryshme nga Toka,” tha fizikani i DLR Heinz-Wilhelm Huebers, autori kryesor i studimit të botuar në revistën “Nature Communications”.

“Venera nuk është e përshtatshme për jetë, të paktën jo për organizmat që njohim në Tokë”, shtoi ai.

Oksigjeni prodhohet në anën e diellit nga rrezatimi ultravjollcë nga Dielli që zbërthen dyoksidin e karbonit dhe monoksidin atmosferik në atome të oksigjenit dhe kimikate të tjera, thanë studiuesit. Një pjesë e këtij oksigjeni transportohet më pas nga erërat në anën e planetit që shikon larg nga Dielli.

Venera, rreth 12.000 kilometra në diametër, është pak më e vogël se Toka. “Ne jemi vetëm në fillim të të kuptuarit të evolucionit të Venerës dhe pse ajo është kaq e ndryshme nga Toka,” tha Huebers.

Go to TOP