Zaokret u politici Španije prema političarima koji traže odcepljenje!

Premijer Španije Pedro Sanchez najavio je danas da će predložiti pomilovanje devetorice katalonskih separatističkih lidera koji su na izdržavanju zatvorskih kazni. Obraćajući se skupu u historijskom pozorištu Liceu u Barceloni, Sanchez je rekao da će svoj prijedlog iznijeti sutra na sjednici vlade i da očekuje da bude i usvojen.

Pomilovanja se odnose na katalonske političare i aktiviste koji stoje iza neuspjelog pokušaja proglasa nezavisnosti Katalonije iz 2017. godine i ilegalnog referenduma. Osuđeni su na kazne zatvora do 13 godina.

„Ako postoji vrijeme za ujedinjenje, to je sada. Tu bismo trebali započeti put ka zajedničkom, skladnom i normalnom životu”, rekao je Sanchez i dodao da je pandemija transformirala društvo na način da sada svi bolje shvaćaju činjenicu da je život ono što je najdragocjenije i da svi bolje shvaćaju koliko je zajedništvo potrebno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međutim, Sanchezova najava nije bila dovoljna da zadovolji sve katalonske separatističke aktiviste. Stotine aktivista su bojkotirale skup i poručile da pomilovanja nisu dovoljna, već da je potrebna potpuna amnestija za političke lidere, uključujući i one koji su pobjegli iz zemlje. Aktivisti ne odustaju od ideje referenduma za nezavisnost pokrajine.

Nekoliko ključnih katalonskih čelnika, uključujući sadašnjeg predsjednika Perea Aragonesa, odbilo je prisustvovati događaju koji je organiziran uz stroge sigurnosne mjere.

Ideja o pomilovanju zagovornika katalonske nezavisnosti je nepopularna izvan te pokrajine. Prema anketi provedenoj za list “El Mundo“, 61 posto Španaca je protiv takvih pomilovanja.

Ali premijer Sanchez tvrdi da je to opravdan potez koji bi ponudio novi početak Španiji i Kataloniji nakon godina napetosti.

„Ovo je novi projekt za Španiju, novi prostor bez grešaka iz prošlosti. Trebali bismo prestati pokušavati podijeliti jedni druge i uvjeren sam da je ovo veliki konsenzus katalonskog i španskog naroda”, poručio je Sanchez.

Međutim, Sanchez ni u jednom trenutku nije dao naznake da bi mogao ponuditi i organiziranje referenduma o neovisnosti ili promijeniti Ustav da bi se to dozvolilo.

“Ne mogu da zamislim Španiju bez Katalonije ili Kataloniju bez Španije”, zaključio je Sanchez.

Go to TOP