Vlada Mađarske dodeljuje 139 stipendija za studente sa Kosova

Najprestižniji program stipendiranja u visokom obrazovanju mađarske vlade, Stipendium Hungaricum, nudi širok spektar kurseva za strane studente sa odličnim uspjehom. Kao rezultat toga, za akademsku 2021/2022 godinu, 139 stipendija je dodeljeno kosovskim studentima u okviru ovog programa.

Mađarska ambasada kaže da stipendija ima za cilj podržati internacionalizaciju mađarskog visokog obrazovanja i njegov kontinuirani razvoj, ojačati međunarodne odnose akademske i istraživačke zajednice i promovirati dobru reputaciju i konkurentnost mađarskog visokog obrazovanja u svijetu.

Za razliku od 2016. godine, godine početka ovog programa na Kosovu, 282 kosovska studenta dobila su stipendiju Stipendium Hungaricum.

Ambasador Mađarske Jozef Bencze pozvao je u ambasadu stipendiste i sve studente alumnije koji su tamo studirali prethodnih godina.

Zajedno sa ministrom obrazovanja Arbërie Nagavci, pozdravili su studente koji su već započeli stipendije, te 74 studenta koji će započeti studij u Mađarskoj u septembru 2021. godine.

Ambasador Bencze i ministar Nagavci takođe su posvećeni osnivanju Mađarskog kluba bivših studenata Kosova, posvećenom razvoju – kroz mrežu bivših studenata – bilateralnih odnosa između Mađarske i Republike Kosovo.

Go to TOP