Vdes babai i “grimcës së Zotit”, fizikani Peter Higgs

Peter Higgs, një gjigant i shkencës britanike që lindi me idenë e “grimcës së bozonit Higgs”, e cila ndonjëherë njihet edhe si “grimca e Zotit”, ka vdekur në moshën 94-vjeçare.

Ai u nderua me çmimin Nobel për Fizikë në vitin 2013 për punën e tij revolucionare që tregon se si bozoni ndihmon në lidhjen e Universit së bashku.

Një deklaratë nga Universiteti i Edinburgut tha se ai vdiq në qytet të hënën.

Universiteti e quajti atë një “shkencëtar me të vërtetë të talentuar, vizioni dhe imagjinata e të cilit kanë pasuruar njohuritë tona për botën që na rrethon”.

Në vitet 1960, Higgs dhe fizikanë të tjerë punuan mbi një ide për të shpjeguar pse blloqet ndërtuese të Universit kanë masë.

Kjo ndezi një kërkim për Graalin e Shenjtë të fizikës – një grimcë që mund të shpjegonte tre forcat themelore (elektromagnetizmin dhe forcat bërthamore të dobëta dhe të forta) në një teori.

Në vitin 2012 shkencëtarët duke përdorur Përplasësin e Madh të Hadronit në Organizatën Evropiane për Kërkime Bërthamore (Cern) në Zvicër më në fund e zbuluan atë – ata e quajtën atë “bozoni i Higgsit”.

Një vit më vonë puna e Higgsit u njoh në çmimin e tij Nobel, të cilin ai e ndau me Francois Englert të Belgjikës.

Ai ishte një njeri i turpshëm që nuk ndjehej rehat me vëmendjen që i solli teoria e tij. Kur u bë njoftimi, ai fshiu një lot nga syri, por u tha gazetarëve: “Është shumë bukur të kesh të drejtë ndonjëherë”. 

Go to TOP