Bota

Varianti Mu është në rritje, shkencëtarët po – Syri | Lajmi i fundit

Një nga variantet më të reja të COVID-19, i njohur si Mu, është përhapur në 42 shtete, por studimet e para sugjerojnë se transmetohet më pak lehtë sesa varianti i rrezikshëm Delta, i cili ka shkaktuar një ringjallje të pandemisë në SHBA dhe shumë të tjera vende.

Mu shpejt u bë lloji dominues në Kolumbi, ku u zbulua për herë të parë në janar, por në SHBA, ku virusi Delta është dominues, ai nuk është përhapur ndjeshëm. Pasi arriti kulmin në fund të qershorit, mbizotërimi i variantit Mu në SHBA ka rënë vazhdimisht.

Shkencëtarët besojnë se varianti i ri nuk mund të konkurrojë me variantin Delta, i cili është shumë ngjitës. “Nëse mund të ishte përhapur më shumë apo më pak nëse nuk do të ishte varianti Delta, kjo është e vështirë të thuhet,” thotë Alex Bolze, një gjenetist në kompaninë gjenomike Helix.

Në Kolumbi, megjithatë, varianti Mu është përgjegjës për më shumë se një të tretën e rasteve të COVID-19. Deri më tani ka pasur 11 variante të rëndësishme, të cilat Organizata Botërore e Shëndetësisë i ka emëruar për shkronjat e alfabetit grek. Varianti më i ri, Mu, është i 12 -ti. OBSH e ka etiketuar këtë version të fundit të SARS-CoV-2 si një Variant me Interes, pra një hap më poshtë se një Variant Shqetësues.

Delta dhe tre variante të tjera kanë tërhequr nivelin më të lartë të shqetësimit. Por si një Variant me Interes, si Mu ende ngre shqetësime. Mu ka shumë mutacione të njohura që mund të ndihmojnë virusin t’i shpëtojë imunitetit nga vaksinat ose infeksionet e mëparshme.

Megjithatë, lajmi i mirë është se Mu nuk ka gjasa të zëvendësojë Delta në vende si SHBA ku është tashmë mbizotëruese, thotë Tom Wenseleers, biolog në Universitetin Katolik të Leuven në Belgjikë, i cili më parë vlerësoi transmetueshmërinë dhe ndikimin e Alpha variant në Angli.

Shumica e sekuencave gjenetike zbulojnë se Mu ka tetë mutacione në proteinën e tij, shumë prej të cilave janë gjithashtu të pranishme në variante shqetësuese: Alfa, Beta, Gama dhe Delta.

Disa nga mutacionet e Mu, si E484K dhe N501Y, ndihmojnë variantet e tjera të shmangin antitrupat nga vaksinat e ARNi. Në variantet Beta dhe Gama, mutacioni E484K i bëri variantet më rezistente ndaj një doze të vetme të vaksinave mRNA.

Një studim, i pashqyrtuar akoma, ka treguar se mutacioni P681H ndihmon transmetimin e variantit Alfa – mund të bëjë të njëjtën gjë për Mu.

Mu gjithashtu përmban mutacione të reja që nuk janë parë në variante më parë, kështu që pasojat e tyre nuk kuptohen plotësisht. Mutacioni në pozicionin 346 prish ndërveprimin e antitrupave me proteinën spike, e cila, thonë shkencëtarët, mund ta bëjë më të lehtë daljen e virusit.

Një studim që përdor modele epidemiologjike, i pashqyrtuar akoma, vlerëson se Mu është deri në dy herë më i transmetueshëm se SARS-CoV-2 origjinal dhe shkaktoi valën e vdekjeve nga COVID-19 në Bogota, Kolumbi në maj, 2021.