Utrka za broj 1 u PDK-u (kandidati)

Još svega nekoliko dana je ostalo do izbora novog predsedavajućeg Demokratske stranke Kosova. Prema odluci koju je donijelo rukovodstvo PDK-a, konvencija za izbor novog predsjedavajućeg održat će se 3. jula. Uprkos određivanju datuma održavanja ove konvencije, PDK još nije ozvaničila nijednog kandidata, iako su neke ličnosti ove stranke u medijima optužene kao potencijalni kandidati za vođstvo ove stranke.

Enver Hoxhaj, Vlora Çitaku, Memli Krasniqi, Bedri Hamza, neki su od mogućih kandidata za novog predsjedavajućeg ove stranke.

Hodžaj, koji je trenutno vršilac dužnosti predsjedavajućeg PDK, rekao je da je spreman preuzeti mandat predsjedavajućeg stranke, ako dobije potrebnu podršku, ali bez još preciziranja kandidature.

Za to vrijeme, ime Vlore Çitaku kao potencijalnog kandidata za vođenje stranke bilo je u medijima.

Iako Čitaku nije dala nikakvu izjavu o kandidaturi za predsjednicu stranke, pozdravila je datum određen za izbor predsjednika PDK.

“PDK je večeras poduzeo pravi korak odlukom da izađe na birališta za rukovodstvo stranke. Izuzetno dobre vijesti. Pored nominalnih promjena, programske i strukturne promjene su podjednako važne. U zdravoj demokratiji uloga opozicije je vitalna. Bravo. Maksimalno poštovanje za Envera Hoxhaja, koji je u vanrednim okolnostima preuzeo odgovornost da vodi PDK”, rekla je Čitaku u postu objavljenom na društvenoj mreži Facebook.

Naglašavamo da je Çitaku bila ministrica za evropske integracije u vreme bivšeg premijera, Hashima Thaçija, ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama nekoliko godina i glasnogovornica PDK-a.

Mogući kandidat za predsedavajućeg/u PDK-a takođe se spominje Memli Krasniqi, koji je trenutno član Skupštine Kosova, ali za sada od njega nema potvrde za kandidaturu.

Krasniqi takođe uživa veliku podršku glasača iz PDK, čime se svrstava među pet najboljih glasača iz PDK na parlamentarnim izborima održanim 14. februara 2021. godine.

Takođe, ime Bedrija Hamze kružilo je u medijima, kao mogući kandidat za predsjednika ove stranke. Hamza se takođe pominje kao kandidat za gradonačelnika Mitrovice, na izborima koji bi trebalo da budu održani 17. februara.

Hamza je pre nekoliko dana u razgovoru za medije predstavio mogućnost kandidature u opštini Južna Mitrovica.

“Postoji još imena koja bi mogla biti potencijalni kandidati za Južnu Mitrovicu, nisam od onih koji se proglašavaju kandidatom za gradonačelnika, ali jedna od opcija je ime koje sam kao predsednik ogranka PDK u Južnoj Mitrovici,” rekao je Hamza.

Vredi napomenuti da se na parlamentarnim izborima Demokratska stranka Kosova pojavila kao druga stranka sa najviše glasova posle Pokreta Vetvendosja ~53% odmah iza njih je i PDK sa 17% glasova.

PDK je u osmom legislativnom sazivu Skupštine uspeo da obezbedi čak 19 zastupničkih mjesta.

Dok su petorica najglasovanijih bili: Enver Hoxhaj, Uran Ismaili, Bedri Hamza, Mergim Lushtaku i Memli Krasniqi.

U međuvremenu, kandidat za premijera iz ove stranke, Enver Hodžaj, dobio je 100.468 glasova.

Inače, politički analitičari su procijenili da bi Demokratska partija Kosova trebala izvršiti interne reforme prije odlaska na lokalne izbore.

Imer Mushkolaj u izjavi za Telegraph rekao je da je PDK u teškoj situaciji.

“PDK je u teškoj situaciji i ponaša se poput ‘stranke bez lidera‘, u ovoj situaciji je neophodno održati izbore unutar stranke kako bi se tačno adresirala odgovornost na svakog od ljudi koji će voditi stranku. Nije moguće nastaviti sa vršiocem dužnosti predsednika i niko ne zna može li se i kada predsednik vratiti na Kosovo i obavljati svoju funkciju”, naglasio je.

Mushkolaj je izjavio da bi PDK trebao što prije izaći na interne izbore.

“S obzirom na to da je PDK najveća opoziciona stranka i da su lokalni izbori blizu, neophodno je da PDK što prije izađe na birališta i izabere nove strukture koje će imati punu odgovornost u donošenju odluka i upravljanju strankom”, dodatno je potvrdio Mushkolaj.

Inače, PDK je od početka novembra prošle godine vršilac dužnosti predsjedavajućeg nakon ostavke bivšeg predsjednika Kadrija Veselija. Podnio je ostavku na tu funkciju nakon što je Specijalni sud potvrdio optužnicu.

Go to TOP