SRB-BIH-HR

U Crnoj Gori ne razmišljaju o novim mjerama, vakcinisano 56 posto građana

Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori ostat će na snazi i sljedeće dvije sedmice i ne razmišlja se o zaključavanju zemlje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić je kazao da imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji mjera i da se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore.

On je naveo da je od 1. avgusta do 18. oktobra ove godine u Crnoj Gori zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se njih 98,9 posto. Nažalost, 1,1 posto zaraženih je preminulo.

Iz Instituta navode da su osam od 10 preminulih pacijenata bile necijepljene osobe i svi preminuli mlađi od 40 godina su bili necijepljeni. Najviše preminulih je između 70 i 79 godine.

U Crnoj Gori je od početka masovne imunicacije protiv Covida-19 vakcinisano prvom dozom 55,6 posto punoljetnog stanovništva, a drugu dozu je primilo 51,6 posto.

  • U ovom trenutku Crna Gora raspolaže s više od 375 hiljada doza cjepiva različitih proizvođača. Institutu za lijekove i medicinska sredstva podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina cjepiva “Sputnik V”, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene. Također, u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada “Sinovac” cjepiva – prenose crnogorski mediji.

Shfaq më shumë
//ashoupsu.com/4/3473483