Toplinski val zahvatio Moskvu, ovakve temperature imali su prije 120 godina

Moskvu je zahvatio toplinski val jednak 120 godina starom rekordu, navela je u utorak ruska meteorološka služba i upozorila da se radi o posljedicama klimatskih promjena, prenosi agencija France-Presse.

U ponedjeljak je temperatura u ruskoj prijestolnici iznosila 34,7 stupnjeva Celzija, navodi agencija Rosguidromet, koliko je bilo izmjereno u lipnju 1901. godine. U četvrtak i petak se mjestimično očekuju temperature više od 35 stupnjeva C.

“Porast temperature zabilježen ovih dana u Moskvi je bez presedana u posljednjih 120 godina”, istaknula je Marina Makarova, meteorologinja u Rosguidrometu.

“Klimatske promjene na globalnoj razini dovode do rekordno visokih temperatura u našem glavnom gradu”, dodala je. Rusija prati temperature od 1881. godine.

Apsolutni rekord od više od 38 stupnjeva Celzija izmjeren je u srpnju 2010. kada je zapadni dio zemlje bio zahvaćen toplinskim valom i velikim požarima.

I Sankt-Peterburg, smješten 600 km sjevernije, zahvatio je ovog mjeseca toplinski val s 34 stupnjeva kakav nisu iskusili od 1998.

Prema brojnim znanstvenicima, Rusija, posebice Sibir i Arktik, su predjeli najizloženiji klimatskim promjenama u svijetu.

Go to TOP