Temperaturat e detit në Zelandën e Re arrijnë në nivele rekord, alarm mbi shëndetin e jetës detare e ekosistemeve

Temperaturat e detit të Zelandës së Re kanë arritur nivele rekord, duke tejkaluar trefish mesataret globale në një rajon dhe duke shkaktuar alarm mbi shëndetin e jetës detare dhe ekosistemeve të vendit, raporton The Guardian.

Të dhënat e reja tregojnë se që nga viti 1982, temperaturat e sipërfaqes së detit oqeanik janë rritur mesatarisht midis 0.16 – 0.26 C në dekadë dhe midis 0.19-0.34 C në dekadë, në ujërat bregdetare.

Kur krahasohen të dhënat nga 20 vitet e mëparshme, shkalla e ngrohjes së sipërfaqes së oqeanit rreth Zelandës së Re ka tejkaluar mesataren globale për dekadë prej 0.18C dyfish, me një rajon – Chatham Rise – tre herë më i ngrohtë se mesatarja globale, tha Matt Pinkerton. një shkencëtar në Institutin Kombëtar për Ujërat dhe Atmosferën.

Zelanda e Re mund të jetë duke përjetuar temperaturat më të larta për shkak të pozicionit të saj gjeografik dhe mënyrës se si rrymat globale të oqeanit lëvizin dhe mbajnë nxehtësi, tha ai.

Go to TOP