Srbija: Viši sud odbio zahtev za izuzeće sudije u predmetu Jovanjica 2

Viši sud u Beogradu je odbio zahtev za izuzeće sudije Zorana Ganića koji je podneo advokat Veljko Delibašić, branilac okrivljenog pripadnika MUP-a Branislava Radosavljevića u postupku Jovanjica 2.

Zbog tog zahteva je prošle nedelje ponovo odloženo pripremno ročište za Jovanjicu 2, a advokat okrivljenog tražio je izuzeće sudije zbog, kako je tada rekao, „pristrasnosti“.

Predsednik Višeg suda u Beogradu je 22. juna doneo rešenje kojim je zahtev odbio kao neosnovan, navodeći da ne postoje okolnosti koje bi izazvale takve sumnje.

„Iz obrazloženja rešenja proizilazi da je predsednik suda imao u vidu navode branioca okrivljenog koji su izneti u zahtevu za izuzeće, ali je ocenio da ne postoje okolnosti koje bi izazvale sumnju u nepristrasnost predsednika veća shodno članu 37 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, s obzirom na to da je uvidom u spise predmeta utvrđeno da je postupajući predsednik veća u dosadašnjem toku postupka u krivičnom predmetu Jovanjica 2 u svemu postupao u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, te ni na koji način nije postupao pristrasno u odnosu na okrivljene i njihove branioce“, navedeno je u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Optužnica u ovom postupku, kao i u „Jovanjici 1“, označava Predraga Koluviju, kao organizatora kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojne droge.

Koluviji – koji je vlasnik poljoprivrednog dobra“Jovanjica“, na kom je pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi, pre deset dana je dodeljen advokat po službenoj dužnosti, jer je pre tri nedelje otkazao punomoćje svim svojim braniocima. Zbog toga je pripremno ročište dva puta bilo odloženo u maju (prošle nedelje još jednom, zbog zahteva za izuzećem).

Kratak rok za pripremu odbrane bio je razlog da Koluvijin novi branilac traži ponovno odlaganje ročišta, što je sudsko veće odbilo.

Osim njega, još osmorica optuženih, među kojima su pripadnici MUP-a, BIA i VOA, se sumnjiče da su Koluviji, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovane službene isprave, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Svi okrivljeni u postupku „Jovanjica 2“ se brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Predraga Koluvije i njegovog vozača i saradnika Miloša Tofilovića koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u ovom predmetu, već jer je u februaru uhapšen zbog sumnje u trgovinu heroinom.

Posle pauze od skoro tri meseca, 16. juna je održan glavni pretres u postupku Jovanjica 1, koji je takođe trebalo da bude nastavljen 17. juna, ali sudsko veće nije želelo da nastavi sa izvođenjem dokaza i zakazalo je nastavak suđenja za sredinu jula.

Čeka se da se završe pripremna ročišta u Jovanjici 2 i da se donese odluka o spajanju dva predmeta Jovanjica 1 i Jovanjica 2 u jedan. To je inače, ranije predložio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, kako bi proces suđenja bio brži i efikasniji.

Upravo odlaganje saslušanja svedoka u postupku Jovanjica 1, zbog neodržavanja pripremnih ročišta u Jovanjici 2, bio je argument advokatima okrivljenih da traže za svoje klijente ukidanje pritvora, jer kako su naveli-  trpe zbog drugog postupka sa kojim nemaju veze. Sudsko veće to nije prihvatilo.

Go to TOP