SRB-BIH-HR

Srbija: Ljudi padaju kao pokošeni: Hitna kaže da je totalni kolaps

Hitna pomoć juče je intervenisala 150 puta zbog visokih temperatura u Beogradu, a 50 od toga bilo je na javnim mestima. Isti scenario predviđa se i danas, što su iz pomenute dežurne zdravstvene ustanove potvrdili za naš portal.

„Totalni je kolaps zbog vrućine, telefon samo zvoni. Imamo više nego duplo intervencija“, rekli su iz Hitne pomoći za Nova.rs i dodali da je „današnji haos počeo od ranog jutra“.

Prema njihovim rečima, najviše intervencija su imali zbog kolabiranja i padanja u nesvest.

Najbolji primer za to je bila Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije koja je održana u nedelju, a na kojoj je nekoliko pripadnika MUP palo u nesvest dok je Aleksandar Vučić držao govor na 35 stepeni.

Prema rečima meteoorologa, tropsko vreme će se zadržati i narednih nekoliko dana, a kiša bi trebalo da dođe u subotu.

Šta da radite u slučaju toplotnog udara

Ako vidite osobu koja je izgubila svest, odnosno, doživela toplotni udar, sunčanicu… ne podižite je sa površine na kojoj se nalazi. Podignite joj noge pod uglom od 45 stepeni, oslobodite joj vrat, otkopčajte kaiš, pertle, plijte vodom i hladite čime možete (novinama, lepezom…). U tom položaju noge treba da stoje sve dok ne dođe dežurna služba.

Shfaq më shumë
//ugroocuw.net/4/3473483