SRB-BIH-HR

Srbija: Donesena odluka o covid-propusnicama. Kazne tek od ponedjeljka

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici odluku o covid propusnicama. Odlučeno je također i da se kažnjavanje za nepoštovanje propusnica uvede tek od ponedjeljka.

Saopštenje Vlade Srbije prenosimo u cijelosti:

“Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem covid propusnica. Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar
Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Sigurnosno informativne agencije Bratislav Gašić.

Na sastanku je bilo riječi o načinu kontrole covid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprječavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primjene ove mjere. Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedjeljka, 25. oktobra. U subotu i nedjelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, provjerili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je donijeta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole covid sertifikata.

Cilj uvođenja covid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana”, navodi se u saopćenju.

Shfaq më shumë
//dacmaiss.com/4/3473483