Sastanak Kurti-Macron: Stručnjaci za politička pitanja smatraju to pritiskom za dijalog!

Prema stručnjacima za politička zbivanja, sastanak premijera Republike Aljbina Kurtija i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povezan je s pritiskom francusko-njemačke osovine za dijalog Kosovo i Srbija.

Premijer Aljbin Kurti sastaće se u srijedu u Parizu s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom. Belgzim Kamberi iz Instituta za socijalnu politiku kaže da je posjeta Parizu povezana s pritiskom koji francusko-njemačka osovina vrši na dijalog Kosovo i Srbija.

“Posjeta Kurtija Parizu više je u funkciji povećanja pritiska sa francusko-njemačke osovine na pitanje dijaloga između Kosova i Srbije. Teži se Francuskoj da se više uključi u proces i da aktivira ovu francusko-njemačku osovinu mimo posredovanja Evropske unije”, izjavio je Belgzim Kamberi za RTV Dukagjini.

Dok politikolog Dorajet Imeri kaže da je Kurtijeva posjeta Parizu povezana s dijalogom.

“Sastanak Kurtija u Parizu s predsjednikom Macronom povezan je sa obavezama koje je Kosovo preuzelo za proces dijaloga, a s druge strane ovaj sastanak je povezan i s ulogom koju je Francuska preuzela da utječe na uspostavljanje mira ne samo u na Balkanu, ali širom Evrope”, kaže Dorajet Imeri.

Kurtijev sastanak sa Macronom dolazi nakon sastanka koji je prva vlada Kosova imala sa francuskom delegacijom u Prištini.

Go to TOP