SRB-BIH-HR

SAD: Odobrene treća doza i kombinacije vakcina

Američke vlasti su u srijedu potpisale proširenje programa dodatne vakcinacije protiv COVID-19 za Amerikance koji su primili Modernu ili Johnson & Johnson vakcinu i rekli da svako ko ima pravo na dodatnu dozu može dobiti različitu vakcinu od one koju su primili ranije, prenosi AP.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) označava veliki korak prema proširenju američke kampanje dodatne vakcinacije koja je prošlog mjeseca započela s trećim dozama vakcine Pfizer.

Ali prije nego što veliki broj pristupi dodatnoj vakcinaciji, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti će se u četvrtak konsultirati sa stručnim panelom prije nego što finaliziraju zvanične preporuke o tome ko bi i kada trebao dobiti dodatnu dozu vakcine.

Najnoviji potez bi povećao broj Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za dodatnu dozu vakcine koja ima svrhu jačanja imunog odgovora i formalno je omogućeno ,,miješanje i uparivanje vakcina – što bi olakšalo dobivanje dodatne doze, posebno za ljude koji su imali nuspojave od određene vrste vakcine, ali i dalje žele zaštitu koju pruža vakcinacija.

U konkretnom slučaju, FDA je odobrila treću vakcinu kompanije Moderna za starije osobe i druge koji su pod visokim rizikom od COVID-19 zbog zdravstvenih problema, posla ili životnih uslova, šest mjeseci nakon posljednje primljene doze.

Shfaq më shumë